‘Wat doe jij met je Amilishly poppen?’, is een vraag die heel vaak aan mij gesteld wordt als ik op een beurs sta. Want poppen haken is dan misschien wel superleuk, maar als je vervolgens niet weet wat je met je prachtige poppen aan moet, dan is dat natuurlijk jammer van de tijd en liefde die je in het haken gestopt hebt.

Over de jaren heen heb ik enorm veel poppen bedacht, ontworpen en gehaakt en ik denk dat in bijna elke kamer in mijn huis wel één of meerdere poppen te vinden zijn. Dit blog behandelt alle mogelijke manieren waarop jij je Amilishly poppen in gebruik kunt nemen na het haken, zodat je kunt kiezen wat bij jou past!

1. Persoonlijke verhalen vanuit de Amilishly community

Voordat ik aan dit blog begon, heb ik ook aan de Amilishly community op Instagram gevraagd wat zij met hun gehaakte poppen doen. Ik vind het enorm leuk om jullie persoonlijke verhalen en ervaringen met de Amilishly poppen te horen en ik wilde deze graag ook in dit blog verwerken.

De antwoorden waren uiteenlopend: Jullie haken de Amilishly poppen onder andere voor jullie zelf of de (klein)kinderen om mee te spelen. Ook worden veel poppen gehaakt voor goede doelen of om te verkopen. Of jullie haken de poppen om ze voor de sier neer te zetten in huis, in de hobbykamer als journal maatje te hebben of juist als decoratie aan een sleutelbos of tas. Ook zijn er, binnen de We Love Amilishly groep op Facebook, mensen met poppenhuizen die de Amilishly poppen haken als bewoner(s) van het poppenhuis. Zo leuk om te zien hoe jullie bezig zijn met deze leuke hobby!

2. Creatieve ideeën en projecten om te doen met je gehaakte Amilishly poppen

Natuurlijk zijn er nog meer creatieve dingen om te doen met je amigurumi poppen. Zelf vind ik het onwijs leuk om – zowel binnen als buiten – leuke foto’s van mijn gehaakte poppen te maken en de avonturen van de Amilishly poppen te delen op mijn Instagram pagina. Het maken van de foto’s en de verhalen spoort me aan om creatief bezig te zijn met de poppen en echt een wereld voor de poppen te creëren. Soms werk ik langere verhalen uit over de avonturen van Elsa, die weer te lezen zijn op mijn blog.

Omdat ik alle poppen voorzie van een skelet van ijzerdraad, kan ik ze makkelijk in elke pose neerzetten om de amigurumi echt tot leven te laten komen! Ook kun je de foto’s en verhalen van je poppen bijhouden in hun eigen (analoge) dagboek, zodat je hun avonturen later altijd terug kunt lezen. Of, als je houdt van het maken van video’s, aan de slag gaan met een stop motion video. Misschien vind je het wel leuk om mee te doen met een fotochallenge, zoals AmiguruMAY, waarin je in de maand mei wordt uitgedaagd om foto’s te maken aan de hand van een dagelijks thema.

Buiten foto’s maken van je gehaakte poppen
Om buiten foto’s te maken van je amigurumi pop, heb je niet heel veel nodig. Je neemt de pop mee om te fotograferen en je camera (op je telefoon). Soms zijn wat extra spulletjes fijn, zoals een kleedje waarop de pop kan zitten of een tasje waarin de pop spulletjes mee kan nemen. Eenmaal buiten, kun je de natuur of de stad zijn werk laten doen en op zoek gaan naar fotogenieke plekjes. Zo kun je poppen zoals bijtje Loïs prachtig op de foto zetten tussen de bloeiende tulpen, zoals Wendy Kort gedaan heeft. Of laat, zoals Michelle Hess, Elsa een leuke dag aan het strand beleven door haar in bikini op een strandstoel te fotograferen op het strand. Thamar Robers zette haar Suzume tijdens een wandeling op de foto met vers geplukte bloemetjes in haar armen.

Binnen foto’s maken van je amigurumi pop
Als je binnen foto’s wil maken van je gehaakte poppen, kun je het simpel houden door de poppen in een ‘grote-mensen-wereld’ in huis te fotograferen. Maar je kunt natuurlijk aan de slag met het maken van een miniatuurwereld voor jouw amigurumi vriendjes. Dat kan al op een leeg plekje in huis waar je dan voor een mooie achtergrond miniatuur meubels neerzet voor het maken van de foto, maar je kunt ook een heel poppenhuis inrichten. Je kunt het zo rustig houden of zo vol zetten als je zelf wil.

Benieuwd waar je leuke miniaturen kunt vinden voor de foto’s van je amigurumi? Ik schreef twee blogs waarin ik alle adresjes verzamelde waar ik mijn eigen miniaturen gevonden heb.

Seizoensgebonden Decoraties
Amilishly poppen zijn ook heel leuk om een centrale rol te laten spelen in seizoensgebonden decoraties in huis, zoals kerstscènes of herfsttafereeltjes. Bettetjes op Instagram laat dit goed zien. Ze haakte meerdere Amilishly poppen en paste de kleding aan naar het seizoen of het evenement wat op dat moment in haar huis centraal stond.

Laat de modeontwerpster in jezelf los
Een andere manier om creatief bezig te zijn met je gehaakte poppen is door de modeontwerpster in jezelf los te laten. Je kunt de Amilishly aankleedpoppen aankleden met verschillende outfits en accessoires voor verschillende gelegenheden. Het is heerlijk om lekker te tutten met een pop en je creativiteit te kunnen stoppen in het maken van de perfecte outfit voor jouw pop. Snel aan de slag? Bekijk dan de categorie aankleedpop haken, waar je verschillende Amilishly aankleedpoppen en outfits kunt vinden om te haken. Wil je een stapje verder gaan? Mix en match de patronen uit de outfits met leuke 1:6 kledingstukjes (sommige kledingstukken van Barbie kunnen ook gedragen worden door Elsa, maar je kunt ook zelf achter de naaimachine gaan zitten bijvoorbeeld).

3. Poppen haken voor kinderen om mee te spelen

Ook worden Amilishly poppen vaak gehaakt voor kinderen om mee te spelen. Jongere kinderen kunnen leren en spelen met de Amilishly lappenpoppen of lekker knuffelen met de toddler poppen. Daarnaast worden de poppen vaak neergezet als decoratie in de kinderkamer.

Oudere kinderen kunnen zich weer uitleven met de Amilishly aankleedpoppen, Elsa en haar vriendjes hun eigen stijl laten ontdekken of zelf aangespoord worden om hun kledingkast uit te breiden met zelf gehaakte kledingstukjes. Het kan een leuke manier zijn om ze kennis te laten maken met haken als creatieve hobby.

4. Leuke evenementen voor je poppen hobby

Natuurlijk ben je van harte welkom om jouw Amilishly projecten te delen in de We love Amilishly groep en daar op zoek te gaan naar inspiratie om de wereld van jouw pop leuker te maken. Maar, misschien vind je het ook wel leuk om met gelijkgestemden samen te komen om jouw liefde voor deze hobby te delen.

Doe een poppenworkshop bij Amilishly verkooppunt By Philon
Deze zomer (2024) kun je terecht in de winkel van Amilishly verkooppunt By Philon voor leuke poppen en poppenhuis workshops. Elke zaterdagochtend in augustus gaat Saskia werken aan haar poppenhuis en jij kunt met haar meedoen. Ze maakt accessoires, popjes en kleding voor de popjes. Ook geeft ze verschillende workshops, zoals het haken van een Amilishly pop, micro haken, plantjes maken (gehaakt, van papier en van vilt), een wandhangertje knopen en het maken van sieraden en boekjes voor jouw gehaakte pop.

Laat je poppen zien aan Amilishly op de beurs
Zoals ik al eerder schreef in dit blog, word ik er enorm blij van om jullie gehaakte poppen te zien. En in het echt is het nog leuker! Je bent altijd van harte welkom om jouw Amilishly popjes mee te nemen naar één van de beurzen waar ik als standhouder te vinden ben.

Bezoek een poppen- en miniaturen beurs
Vind je het leuk om een poppenhuis in te richten voor jouw amigurumi pop, of ben je op zoek naar leuke spulletjes om je foto’s leuker te maken? Dan vind je het misschien wel leuk om tussen de vele miniaturen te struinen op een poppen- en miniaturen beurs. Kleine tip, neem vooral de pop mee waarvoor de miniaturen bedoeld zijn, zodat je kunt zien of ze geschikt zijn 😉

5. Ga zelf aan de slag met DIY-projecten voor je gehaakte pop

Naast haakpakketten en losse haakpatronen voor Amilishly amigurumi poppen en haakpatronen voor kledingsetjes voor de aankleedpoppen, zijn er ook een paar gratis patronen beschikbaar om mee aan de slag te gaan om de wereld van jouw gehaakte pop nog een beetje leuker te maken:

Ook kun je 2 leuke DIY projecten vinden om mee aan de slag te gaan, zoals een gepersonaliseerd brilletje voor je pop of om je pop in een sleutelhanger te veranderen.

6. Let’s get social!

Ben je op zoek naar inspiratie voor jouw gehaakte pop? Of wil je je eigen gehaakte Amilishly pop, kleding en accessoires delen met andere enthousiaste hakers? Neem dan vooral een kijkje in de We love Amilishly Facebookgroep, of bekijk de #Amilishly hashtag op Instagram.

Deel vooral jouw eerste Amilishly pop op de sociale media (zoals Instagram en Facebook). Ik vind het namelijk heel leuk om te zien hoe jouw pop geworden is! Tag mij @amilishly, #amilishly op Instagram, zodat ik je pop kan zien of deel je pop in de We Love Amilishly Facebookgroep.