Vandaag deel ik een patroon met jullie voor het maken van een Granny Stripe Deken voor Elsa (en haar vriendjes). Alles wat je nodig hebt is een aantal leuke kleurtjes (restjes) sokkenwol, je haaknaald, een schaartje en een meetlint. Mocht je meer of minder dan 5 kleurtjes willen gebruiken, zorg er dan voor dat je een oneven aantal gebruikt. Heel veel haakplezier!

Informatie

Materiaal

  • Haaknaald 2.0mm (dit is dezelfde maat als voor mijn Elsa is gebruikt, pas eventueel aan de maat van jouw Elsa);
  • 5x 20g sokkengaren in leuke kleuren (ik gebruikte ministrengetjes van Wol met Verve voor Elsa’s deken, maar je kunt elk sokkengaren gebruiken);
  • Schaartje, meetlint, steekmarkeerder

Afmetingen

  • De deken is 32cm breed en 27cm lang, zodat Elsa en Killian er gezellig samen onder kunnen zitten 😉

Steekverhouding

  • 10x 3st-clusters en 20 rijen = 10x10cm, gehaakt met haaknaald 2.0mm of de naald benodigd om de juiste steekverhouding te verkrijgen.

Gebruikte steken en afkortingen

GK     goede kant werk
VK     verkeerde kant werk
l     losse
stk     steek/steken
st      stokje
v     vaste
vlg     volgend(e)

2st-cluster      cluster bestaande uit 2st die in dezelfde ruimte of stk gehaakt worden
3st-cluster      cluster bestaande uit 3st die in dezelfde ruimte of stk gehaakt worden

* ;      haak stk tussen * en ; het aantal aangegeven keer, grote herhaling

Patroon

Opzet:
Met kleur A en haaknaald 2.0mm.
Opzetrij 1: VK: haak 89l, keer.
– Totaal: 89l

Opzetrij 2: GK: Start met haken in de 2e l vanaf de naald, haak 1v in elke stk tot einde rij, keer.
– Totaal: 88v

Opzetrij 3: VK: Haak 3l (geldt als 1e st), 1st in 1e v, *sla 2v over, haak 3st in vlg v; herhaal vanaf * tot laatste 3v voor einde rij, sla 2v over, haak 2st in vlg v, keer. Knip kleur A af op ongeveer 5cm. Met alle draadeinden worden straks de franjes gemaakt aan de zijkant van de deken.
– Totaal: 2x 2st-cluster, 28x 3st-cluster

Hoofddeel deken:
Wissel naar kleur B. Lus met de nieuwe kleur aan in laatste stk van vorige rij, waar je dus net geëindigd bent. Maak een knoop in de draaduiteinden van kleur A en B en zorg dat de knoop stevig vast zit.
Vanaf deze rij haak je de 3st-clusters in de ruimtes die tussen de clusters zitten.
Rij 1: GK: Haak 3l (geldt als 1e st), haak 3st in 1e ruimte tussen clusters van vorige rij, *haak 3st in vlg ruimte tussen clusters van vorige rij; herhaal vanaf * tot einde rij, haak 1st in bovenste l van begin-3l van vorige rij, keer. Knip kleur B af.
– Totaal: 2x 1st, 29x 3st-cluster

Wissel naar kleur C. Lus aan in eerste ruimte van de vorige rij, tussen laatste st en het voorgaande 3st-cluster. Maak een knoop in de draaduiteinden van kleur B en C en zorg dat de knoop stevig vast zit.
Rij 2: AK: Haak 3l (geldt als 1e st), haak 1st in zelfde ruimte, *haak 3st in vlg ruimte; herhaal vanaf * tot laatste ruimte voor einde rij, haak 2st in volg ruimte, keer. Knip kleur C af.
– Totaal: 2x 2st-cluster, 28x 3st-cluster

Herhaal rij 1-2 tot de deken 27cm lang is.
Wissel voor elke rij naar een nieuwe kleur volgens de aangegeven kleurvolgorde: Wissel van kleur A naar kleur B naar kleur C naar kleur D naar kleur E naar kleur A, enzovoorts.
Eindig nadat de deken een lengte van 27cm bereikt heeft met een herhaling van rij 2, of haak door tot de door jou gewenste lengte. Bij mijn deken ben ik geëindigd met kleur E. Knip de laatst gebruikte kleur af op 5cm en maak franjes aan de zijkant van de deken met de draaduiteinden.

Franjes:
Neem aan de zijkant een groepje van 5 uiteinden samen en leg een stevige knoop in dit groepje, waarbij je zorgt dat de knoop tegen de rand van de deken aan ligt. Doe dit voor alle uiteinden aan beide zijkanten. Knip naar wens de franjes tot een gelijke lengte.

Liefs,

Disclaimer: De links die ik in deze post deel zijn geen affiliates. Deze links heb ik bij elkaar gezocht om het eventuele shoppen makkelijker te maken. 

Bewaren op Pinterest? Sla dan de afbeelding hieronder op: