Amilishly poppen zijn prachtige gehaakte amigurumi poppen, die gemaakt worden zonder naaiwerk. Deze gehaakte poppen zijn populair onder haakliefhebbers vanwege de prachtige uitstraling en details. Er zijn verschillende soorten Amilishly poppen, dus er is voor ieder wat wils. De aankleedpoppen, toddler poppen en lappenpoppen zijn hele fijne poppen om mee te spelen. De sierpoppen (zoals de poppen uit het haakboek Amilishly Dolls) zijn prachtig om te sparen en neer te zetten als pronkstuk in je handwerkkamer, woonkamer of kantoor. 

Er zijn dus enorm veel poppen patronen om uit te kiezen. Ga je voor aankleedpop Elsa? Of heb je je oog laten vallen op de Japanse meisjes uit het Amilishly Dolls haakboek? Of toch liever heksje Nimue voor op de seizoenstafel? Dit blog is bedoeld om jou als beginnende (Amilishly poppen) haker te helpen om het juiste patroon uit te kiezen voor je eerste Amilishly pop.

Wat zijn Amilishly poppen?

Achtergrondinformatie
Amilishly ontwerpt haakpatronen voor prachtige amigurumi poppen zonder naaiwerk. Deze poppen hebben allemaal een eigen karakter, kledingstijl en worden gekenmerkt door veel details. Het meest bekende Amilishly popje is Elsa. Ken jij aankleedpop Elsa en haar vriendjes al? Dit gehaakte poppen meisje gaat graag op avontuur samen met haar vriendjes (Killian, Malaika, Malu en Levi) en ze heeft een hele kledingkast vol met de mooiste kleding die ze graag met haar vriendinnen deelt.

Er zijn verschillende soorten poppen haakpatronen ontworpen door Amilishly, waardoor er voor ieder wat wils is. Zo zijn er aankleedpoppen, toddler poppen en lappenpoppen waar kinderen heel fijn om mee kunnen spelen. De modebewuste aankleedpoppen zijn ook leuk om telkens een nieuwe outfit aan te trekken terwijl ze je op kantoor gezelschap houden. De sierpoppen, (zoals de poppen uit het haakboek Amilishly Dolls,) zijn prachtige poppen om te sparen en neer te zetten als pronkstuk in je handwerkkamer, woonkamer of kantoor. Tijdens het haken van Amilishly poppen wordt je verbeeldingsvermogen aangesproken, de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kun je variëren met kleur en formaat om een pop te haken die perfect past bij jouw wensen. Verder worden er in de patronen, naast de bekende haaksteken voor amigurumi, diverse leuke haaksteken gebruikt om de poppen tot leven te brengen.

Over de ontwerpster
De Amilishly stijl is geïnspireerd door Japan en ook mode is een grote inspiratiebron. De popjes zijn schattig, hebben wat sprookjesachtigs over zich en ze zouden zo uit een Japanse tekenfilm kunnen stappen. Verder vind je in de patronen felle kleurtjes, veel details en kant.

In mijn tienerjaren tekende ik (Alexa van Amilishly) vaak manga meisjes in leuke outfits en was op die manier veel bezig met mode, het ontwerpen van kleding en het uitdenken van karakters. In het haken van amigurumi poppen kan ik alles stoppen wat ik leuk vind. Het ontwerpen van het popje zelf, het bedenken van een leuk kapsel en het aankleden van de pop met de allerleukste kledingsetjes die ik ook nog zelf mag ontwerpen. Amigurumi poppen haken is voor mij het totaalplaatje.

Voordelen van het maken van een Amilishly pop

Haken op zich is al een leuke en creatieve manier om te ontspannen en bij het haken van poppen wordt ook nog eens je verbeeldingsvermogen geprikkeld. Wanneer je poppen haakt, kun je echt een karaktertje tot leven laten komen met een eigen verhaal. Het is toch geweldig dat je met draad en een haaknaald zelf een pop kunt haken? Er zijn onwijs veel mogelijkheden qua kleur, materiaal en formaat, waardoor je elke pop uniek kunt maken. Je kunt de pop voor jezelf maken, maar het is ook een superleuk cadeau om te geven aan iemand waar je om geeft.

Belangrijke overwegingen voor beginners

  • Niveau van het patroon: Als je net begint met het haken van poppen is het belangrijk om een passend patroon te vinden. Zoek naar een patroon met simpelere vormen en niet te veel details of lastige technieken. Naarmate je meer ervaring krijgt met het haken van poppen, kun je de moeilijkheidsgraad van het patroon steeds een beetje opvoeren.
  • Materialen: Zorg dat je de basisbenodigdheden in huis hebt, zoals het juiste garen, haaknaald, vulling en andere accessoires. Ook een steekmarkeerder is echt een must have voor het haken van jouw pop. Voor verschillende Amilishly poppen is er ook een compleet haakpakket beschikbaar waar naast het haakpatroon, alle garen, vulling en oogjes al in zitten, zodat je gelijk aan de slag kunt.
  • Technieken: De basistechnieken die je onder de knie moet hebben voor je begint met het haken van een Amilishly pop zijn: de magische ring, haken in een spiraal om een lossenketting, lossen, vasten en stokjes, meerderen en minderen, het wisselen van kleur aan het begin of binnen in een ronde.

Top 5 Amilishly haakpatronen voor beginners

1.
Patroon 1: Aankleedpop Elsa:
Het haakpatroon van aankleedpop Elsa is vaak het eerste patroon waarmee mensen beginnen als ze starten met het haken van Amilishly poppen. En terecht! Het haakpatroon van Elsa is eenvoudiger dan andere Amilishly patronen, omdat Elsa simpele vormen heeft. Maar ondanks dat haar vormen simpeler zijn, is ze superleuk om te haken en is haar patroon uit te breiden met allerlei leuke kledingstukken.
Technieken die je in het haakpatroon van popje Elsa terugvindt zijn: het haken van de magische ring en het haken in een spiraal om een lossenketting, meerderen, minderen, het wisselen van kleur in het midden van een ronde en je werkt met verschillende haaksteken (lossen, vasten en stokjes).
Kom je toch ergens niet uit tijdens het haken van dit patroon? Neem dan gerust contact op (mailadres vind je in het blauwe kader onderaan deze pagina) en dan word je verder op weg geholpen.

2.
Patroon 2: Popje Millie:
Het haakpatroon van popje Millie is een leuk patroon om te haken als je Elsa al eens gehaakt hebt. Het haakpatroon van Millie bevat namelijk leuke texturen, waarmee je als beginnende haker nieuwe technieken leert kennen.
Technieken die je in het haakpatroon van Millie terugvindt zijn: het haken van de magische ring en het haken in een spiraal om een lossenketting, meerderen, minderen, het wisselen van kleur in het midden van een ronde en je werkt met verschillende haaksteken (lossen, vasten, halve stokjes en stokjes). Daarnaast maak je leuke texturen door afwisselend in de voorste en achterste lussen van je steek te haken en geef je de kleding van deze pop mooie kanten details.

3.
Patroon 3: Lappenpop Emma:
Het haakpatroon van lappenpop Emma is ook één van de patronen waarin simpelere vormen en technieken worden gebruikt en daarnaast wordt Emma gehaakt met een iets grotere haaknaald en dikker garen dan waarmee je Elsa haakt.
Technieken die je in het patroon terugvindt zijn het haken van de magische ring, meerderen, minderen, het wisselen van kleur in het midden van een ronde en je werkt met verschillende haaksteken (lossen, vasten en stokjes).

4.
Patroon 4 en 5: Yumi en Satsuki uit Amilishly Dolls:
Wil je aan de slag met één van de poppen uit het Amilishly Dolls haakboek, dan zijn Yumi en Satsuki goede opties om mee te beginnen. Deze twee poppen hebben de simpelste vormen en technieken uit het boek en staan daarom op de gedeelde vierde plek in deze top 5.

5.
Patroon 6: Chibi Momoka uit Amilishly Chibi Dolls:
Chibi Momoka is een goede optie om mee te starten als je graag aan de slag wil gaan met het haakboek Amilishly Chibi Dolls. Chibi popjes worden soms als lastiger ervaren vanwege hun kleine formaat en Chibi Momoka heeft het meest simpele ontwerp wat je in het boek terugvindt.

Algemene tips voor het haken van je eerste Amilishly pop

  • Volg de instructies uit het haakpatroon nauwkeurig: Bij poppen is het enorm belangrijk dat je de instructies uit het haakpatroon nauwkeurig opvolgt. Gebruik een steekmarkeerder om het begin van je ronde te markeren en tel elke ronde je steken goed na, zodat je weet dat je goed uitkomt. Dit is belangrijk omdat de pop zonder naaiwerk gehaakt wordt en het van belang is dat de buste of armen op de juiste plek op je pop komen.
  • Neem de tijd: Geduld is een schone zaak. Zeker als je gaat starten met het haken van je eerste pop, kun je beter de tijd ervoor nemen. Hoe sneller je wil gaan, hoe groter de kans dat je als beginnende haker een fout maakt die je pas later opmerkt. Neem daarom vooral de tijd om het haakpatroon rustig (ronde voor ronde) te volgen, je steken na te tellen en te checken of je goed uitkomt. Hierdoor maak je ook als beginner een prachtige pop!
  • Oefen de basis: Het is belangrijk om de basistechnieken te oefenen voordat je aan je pop begint. Steken die je sowieso onder de knie moet hebben zijn de losse, halve vaste, vaste, halve stokje en stokje. Het is goed om de magische ring te beheersen en oefen ook zeker met je draadspanning, zodat je gelijkmatig kunt haken en geen gaten in je haakwerk krijgt.

Waar kun je de Amilishly poppen haakpatronen vinden?

Natuurlijk kun je voor de Amilishly haakpatronen en haakpakketten terecht in mijn eigen webshop (klik hier om te shoppen), maar je kunt ook terecht bij één van de Amilishly verkooppunten (klik hier voor alle verkooppunten). Als je op zoek bent naar digitale patronen, kun je die in mijn Etsy shop vinden (en die vind je hier).

Waar kun je terecht voor inspiratie?

Ben je op zoek naar inspiratie voor jouw (eerste) gehaakte pop? Of wil je je eigen pop delen met andere enthousiaste hakers? Neem dan vooral een kijkje in de We love Amilishly Facebookgroep, of bekijk de #Amilishly hashtag op Instagram.

Deel vooral jouw eerste Amilishly pop op de sociale media (zoals Instagram en Facebook). Ik vind het namelijk heel leuk om te zien hoe jouw pop geworden is! Tag mij @amilishly, #amilishly op Instagram, zodat ik je pop kan zien of deel je pop in de We Love Amilishly Facebookgroep.

Aanvullende bronnen