Maak kennis met Amilishly

Hoi, ik ben Alexa Boonstra van Amilishly! Ik heb al vaker blogs en artikelen voor andere platforms en tijdschriften mogen schrijven om mijzelf en mijn merk te introduceren, maar ik heb dit nooit voor mijn eigen blog gedaan. Daarom heb ik de leukste interview vragen die de afgelopen jaren aan mij gesteld zijn gebundeld in dit blog, zodat je aan de hand van deze vragen van alles over mijzelf en Amilishly te weten kan komen. Waar komt bijvoorbeeld de naam Amilishly vandaan? Hoe blijf ik mijzelf uitdagen om weer nieuwe poppen haakpatronen te ontwerpen en waaruit haal ik inspiratie? Dit en meer kom je te weten in dit blog.

Amilishly – Een wonderlijke wereld van amigurumi poppen haakpatronen

Ik begon Amilishly in 2016. Ik schreef in dat jaar het haakpatroon voor mijn meest bekende amigurumi aankleedpop Elsa, het popje wat inmiddels menig hart van amigurumi hakers en haaksters heeft veroverd. Ik vond het ontwerpen van Elsa zo leuk dat ik meer patronen voor poppen wilde schrijven. Op dat moment bedacht ik dat het tijd was om mijn ontwerpen de wereld in te sturen en opende ik ook mijn Amilishly Instagram account. Maar niet voordat ik de naam had bedacht waaronder ik zou gaan ontwerpen: Amilishly.

Hoe is de naam Amilishly ontstaan?
Amilishly is de dus de naam geworden voor mijn ontwerpen voor haakpatronen voor poppen. Ami staat voor amigurumi, dus dat moest sowieso in de naam terugkomen. Lishly plakte ik er achter… Woorden die in het Engels eindigen op lishly, zoals stylishly, dollishly of girlishly geven aan dat het op een bepaalde manier gebeurt: een stijlvolle manier, poppige manier of meisjesachtige manier. Amilishly: amigurumi op de Alexa manier 😉

Inmiddels zijn er naast Elsa ruim vijftig andere gehaakte poppen te vinden in de Amilishly familie, zowel losse haakpatronen als de twee haakboeken Amilishly Dolls en Amilishly Chibi Dolls.

In 2021 was het tijd voor een nieuw logo, wat beter zou laten zien waarvoor mijn merk staat. Dit logo heb ik laten ontwerpen door Anouk van Another View. Elsa is daarmee echt het boegbeeld geworden van mijn merk Amilishly en de tagline Designing Happiness werd ook toegevoegd.

Wanneer en waarom ben je je eigen Amilishly haakpatronen gaan maken?
Vanaf het moment dat ik leerde haken en breien was ik onbewust al bezig met eigen ontwerpen. Voor kleding voor mijn (Barbie en Baby) poppen bijvoorbeeld.

Het echte ontwerpen van haakpatronen begon in 2009, nog voor amigurumi heel groot werd in Nederland. Ik startte op dat moment met mijn eerste amigurumi ontwerpen en dit waren diertjes. Ik tekende op dat moment ook veel in Japanse manga stijl en het leek mij leuk dit om te zetten in iets 3D en tastbaars. Het haakpatroon voor aankleedpop Elsa bedacht ik uiteindelijk in 2016 en zij wakkerde het amigurumi vuur in mij echt opnieuw aan.

Amilishly staat vooral bekend om haakpatronen voor amigurumi poppen. Wat heeft je ertoe geïnspireerd om je vooral te richten op het haken van poppen in plaats van andere haakprojecten?
In mijn tienerjaren was ik veel aan het tekenen. Ik tekende vaak manga meisjes in leuke outfits en was op die manier veel bezig met mode, het ontwerpen van kleding en het uitdenken van karakters. In het haken van amigurumi poppen kan ik alles stoppen wat ik leuk vind. Het ontwerpen van het popje zelf, het bedenken van een leuk kapsel en het aankleden van de pop met de allerleukste kledingsetjes die ik ook nog zelf mag ontwerpen. Amigurumi poppen haken is voor mij het totaalplaatje, iets wat ik bij het haken van diertjes of kleding en accessoires soms een beetje mis.

Inspiratie en ontwerpen – Een kijkje achter de schermen bij het ontwerpen van amigurumi

Sinds ik Amilishly startte is er geen dag voorbijgegaan dat ik niet bezig ben geweest met het bedenken van nieuwe poppen en verhalen, maar haken en creatief zijn? Daarvoor moeten we nog iets verder terug in de tijd.

Hoe heb jij leren haken, breien en ontwerpen?
Ik leerde haken en breien van mijn moeder. Haken leerde ik toen ik vijf was en breien een jaar later. Patronen lezen was er op dat moment nog niet bij voor mij. Als ik iets wilde maken, zoals kleding voor een pop, ging ik daarom gewoon zelf dingen bedenken en zo ben ik heel organisch in het ontwerpen gerold.

Hoe omschrijf jijzelf de Amilishly stijl?
Mijn stijl is echt geïnspireerd door Japan. De popjes zijn schattig, hebben wat sprookjesachtigs over zich en ze zouden zo uit een Japanse tekenfilm kunnen stappen. Ik hou van felle kleurtjes, veel details en kant.

Waar haal jij inspiratie uit voor je ontwerpen?
Alles kan een bron van inspiratie zijn voor een nieuw Amilishly ontwerp. Japan is een grote bron van inspiratie: de manga tekenstijl, de Japanse cultuur en de verhalen. Ook uit muziek haal ik ideeën en ik vind het heerlijk muziek te luisteren tijdens het haken en ontwerpen. Maar het zijn vooral de kleine dingen die soms zo vanzelfsprekend zijn die me inspireren: Een regenboog, een bloem, de blauwe lucht… een droom of quote. Bij de haakpatronen voor aankleedpoppen Elsa en Killian, kwam mijn inspiratie gewoon uit het dagelijks leven.

Het liefst haak ik popjes waarbij ik echt een karaktertje tot leven kan wekken.

Voor mijn boeken ga ik iets anders te werk. Voor Amilishly Dolls kwam de inspiratie natuurlijk uit Japan, maar daarnaast heb ik echt onderzoek gedaan naar de kledingstijlen die je in Japan (in Harajuku) zou kunnen tegenkomen: Welke regels er aan die stijlen verbonden zitten bijvoorbeeld. Toen ik dat in kaart had heb ik de meisjes bedacht. Ik vind een ontwerp pas echt af als ik weet wie het is. Dus de naam, de achtergrond en het karakter zijn voor mij hele belangrijke aspecten van het ontwerp.

Hoe zet je dingen uit je hoofd om in lossen en vasten?
Om de dingen die je in je hoofd hebt om te zetten in vormen is het belangrijk om te weten op welke manier steken met elkaar werken. Wat gebeurt er als je op een bepaalde manier meerdert? Welke vorm komt daar dan uit? En met die basis kun je aan de slag om ontwerpen te maken. Dit leer je door het te doen. Verder teken ik ook graag en heb ik heel snel een duidelijk beeld van wat ik wil maken en hoe ik dat moet doen, maar die basis is echt belangrijk!

Met welke materialen werk je het liefst?
Ik vind een goede ergonomische haaknaald heel belangrijk, omdat ik voor amigurumi veel strakke steken haak en ik veel meters maak. Daarnaast ben ik gek op steekmarkeerders en die heb ik dan ook in allerlei soorten en maten. Een fijne projecttas kan natuurlijk ook niet ontbreken, zodat ik mijn haakwerk ook ergens mee naar toe kan nemen. Ik ben gek op de regenboogtasjes van Della Q.

Qua garens werk ik graag met een katoenblend voor mijn aankleedpoppen en voor de sierpoppen met een 100% katoen.

Hoe kom je tot die mooie kleurcombinaties die we in je ontwerpen terug zien?
Ik vind het heerlijk om met kleur bezig te zijn. Kleuren bij elkaar leggen voor nieuwe poppen bijvoorbeeld. Een tip die ik daarvoor heb, is gebruik maken van de kleurencirkel van Johannes Itten. Deze cirkel laat zien welke kleuren contrasteren of juist dicht bij elkaar liggen en deze basis heb ik tijdens de tekenlessen op de middelbare school opgedaan. En verder is het een kwestie van heel veel combinaties bij elkaar leggen en doen wat goed voelt.

Kun je ons een kijkje geven in je creatieve proces? Hoe ga je van inspiratie naar het uiteindelijke ontwerp van een nieuwe pop?
Elk Amilishly haakpatroon of haakboek begint met een idee. Vaak komen ideeën voor nieuwe poppen, boeken of kledingsetjes bij mij op als ik al druk bezig ben met het uitwerken van iets anders, dus ik schrijf het idee eerst altijd op in een lijstje. Als ik weet dat het nog een hele tijd duurt voor ik met het nieuwe haakpatroon aan de slag ga, of wanneer het patroon in opdracht gemaakt wordt, maak ik een tekening van hoe de pop eruit komt te zien. Ook zoek ik alvast de juiste garens uit en schrijf dit bij de tekening erbij op. Als ik binnen een maand aan het nieuwe haakpatroon kan gaan werken dan is de tekening niet nodig.

Daarna begint het echte ontwerpen. Ik ontwerp mijn poppen altijd achter de computer en schrijf het patroon gelijk uit als het eerste model wordt gehaakt. Ook maak ik dan gelijk de foto’s voor bij het patroon. Het ontwerpen van een haakpatroon voor een pop kan in het snelste geval binnen twee dagen klaar zijn, zoals bij Yumi uit Amilishly Dolls. Maar ik kan ook wel een maand over een patroon doen als er enorm veel details uitgewerkt moeten worden, zoals bij Natsumi. Ik werk wel het liefst aan één patroon tegelijk, zodat ik het alle aandacht kan geven. Als de pop klaar is, dan is het tijd voor een fotoshoot.

Wanneer het patroon in concept klaar is, stuur ik het naar een aantal testhakers. Zij controleren het patroon voor mij op fouten en haken het in een andere kleurstelling om nog meer inspiratie te kunnen geven. Ik verwerk dan hun feedback, zet de puntjes op de i en als het een los patroon is stuur ik het patroon vervolgens naar de drukker. Daarna volgt er een promotie op sociale media of op een beurs en dan is de nieuwe Amilishly pop echt een feit.

Hoe blijf je jezelf uitdagen in je ontwerpen na zoveel succesvolle Amilishly poppen?
Als ik terugkijk op mijn ontwikkeling als ontwerpster, dan zie ik in al mijn patronen dat ik gegroeid ben in de manier waarop ik dingen uitleg. Ook sta ik er om bekend in al mijn poppen haakpatronen telkens een nieuwe techniek te verwerken, in plaats van alleen vasten te gebruiken. Denk aan tapestry haken, mooie structuursteken en kanten randjes. Ik denk dat mijn poppen over de jaren heen nog gedetailleerder zijn geworden, wat het ontwerpen voor mij leuk houdt en voor diegenen die mijn poppen maken ook uitdagend houdt.

Kun je ons een glimp geven van wat we in de toekomst van Amilishly kunnen verwachten? Zijn er nieuwe ontwerpen, patronen of projecten waar je enthousiast over bent?
Op dit moment ben ik bezig met het uitbreiden van het aantal kledingsetjes voor mijn lijn met aankleedpoppen (Elsa en haar vriendjes). Er zijn op dit moment 7 kledingsetjes verschenen en in het najaar van 2023 zullen er maar liefst 3 nieuwe kledingsets bij komen.

In het voorjaar van 2023 introduceerde ik een nieuwe lijn, de Amilishly Toddler poppen. Voor deze lijn is het ook de bedoeling dat er kledingsetjes zullen verschijnen.

Uiteraard hoop ik in de komende jaren ook weer aan nieuwe boeken te werken. Daar zijn op dit moment nog geen concrete plannen voor gemaakt, want ik vond het belangrijk ook voldoende tijd te hebben om losse haakpatronen en haakpakketten te kunnen ontwikkelen.

Leuke weetjes over Amilishly

Amilishly staat niet alleen voor de amigurumi die ik haak. Ik draai mijn hand ook niet om voor het ontwerpen van gehaakte of gebreide kleding en accessoires. Toch besteed ik het meeste van mijn tijd aan amigurumi.

Wat spreekt je zo aan over Japan?
Ik ben al heel lang geïnteresseerd in Japan. Dat uitte zich onder andere in de Japanse stripverhalen (manga) die ik las op de middelbare school en de manier waarop ik tekende. De stripverhalen wakkerden mijn interesse verder aan en ik ging me verder verdiepen in de cultuur en natuur van Japan. Ik ontdekte dat Japan vele kanten kent en dat ik nog enorm veel te ontdekken heb. Ik vind de natuur en architectuur prachtig, de Japanse keuken heerlijk en ben gek op de mode zoals in Harajuku te zien is. En daar kun je een glimp van opvangen als je de poppen uit Amilishly Dolls haakt.

Welke kleuren vind je het leukst om mee te werken?
Fellere kleurtjes zijn echt mijn ding, maar soms maak ik ook een uitstapje naar wat meer pastel. Al combineer ik het dan wel graag met een felle kleur als tegenhanger. Zo kwam ik op internet een prachtig plaatje tegen van witte bloesem met een knalpaars hartje op een pastelgroene achtergrond. Die combinatie van het lichte wit en pastelgroen met het knallende paars lijkt me heel tof om mee aan de slag te gaan!

Ik ben echt gek op koraal (koraalrood, koraalroze en koraaloranje vind ik allemaal mooi), knalgeel (doet me denken aan narcissen en daar word ik onwijs vrolijk van), en een mooie jade of turquoise maakt me ook zeker vrolijk. En mijn guilty pleasure kleur is roze 😉

Wat is de gekste plek waar je gehaakt hebt?
Help, wat is gek? Ik haak eigenlijk overal wel. In de trein, bus of metro. Vroeger tijdens mijn nachtdiensten in het ziekenhuis en ik heb in Kenia kindjes geleerd om te haken.

Amigurumi Tips – 3 tips van Amilishly

Heb je advies voor haakliefhebbers die graag hun eigen amigurumi willen ontwerpen?
Mijn meest belangrijke tip voor nieuwe ontwerpers is om te maken waar jij blij van wordt en echt dicht bij jezelf te blijven. Als je doet waar jij blij van wordt, kunnen anderen dat zien. Die ontwerpen zullen iemand eerder ontroeren dan wanneer je iets maakt waar je eigenlijk niet achter staat. Als je bij jezelf blijft, ontwikkel je echt je eigen persoonlijke stijl. Het zal niet bij iedereen passen, maar wel bij gelijk gestemden.

Welke haaktips of trucs heb je voor beginners om met succes aan hun eerste amigurumi project te beginnen?
Ik heb twee blogs geschreven die beginnende hakers op weg kunnen helpen met het haken van hun eerste amigurumi project. De blogs: Beginnen met amigurumi haken en Een pop haken? Haal alles in huis. Hierin leg ik de basissteken uit en welke materialen je nodig hebt voor het haken van poppen.

Wat is jouw ultieme handwerktip voor jouw volgers?
Mijn ultieme handwerktip is om je niet af te laten schrikken door de complexiteit van een brei- of haakpatroon, maar je gewoon door het patroon aan de hand mee te laten nemen. Als je nog nooit een complexe amigurumi gehaakt hebt kan dat best wel intimiderend zijn.

De meeste patronen zijn echter zo geschreven dat ze je door het proces heen leiden. Volg het patroon stapje voor stapje tijdens het haken of breien en je zult zien dat dingen vaak makkelijker zijn dan dat ze lijken en dat je onderweg een heleboel toffe nieuwe technieken hebt opgedaan waardoor jij als handwerker ook weer groeit.

Liefs,