Een pop haken: De onderdelen van een amigurumi pop

Een gehaakte pop is een prachtig cadeau. Een pop haken kan in eerste instantie uitdagend lijken, maar gelukkig valt het als je eenmaal begint allemaal wel mee. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten poppen die je kunt haken. Ga je voor mooie poppen die tentoongesteld mogen worden zoals Loïs? Wil je juist aan de slag met een knuffelpop haken waar uitgebreid mee gespeeld kan worden zoals Toddler Malaika? Of vind je het leuk om jouw gehaakte pop verschillende outfits aan te trekken zoals dat bij Elsa en Killian kan? Iedere pop die je haakt heeft slechts enkele onderdelen en in dit blog gaan we ze allemaal even langs!

Een pop uit een stuk haken

Je gehaakte pop is bijna af, maar dan zie je opeens de vele draadjes hangen die je nog moet wegwerken. Niet leuk! Als je al eens eerder een pop hebt gehaakt, ben je hier vast bekend mee. Het is een reden dat veel poppenhakers in spé hun pop nooit helemaal afmaken. Hartstikke zonde natuurlijk. Gelukkig kan ik met trots vertellen dat alle Amilishly Amigurumi uit één stuk gehaakt kunnen worden! Dit betekent dat je de verschillende delen van de pop gaandeweg aan elkaar vasthaakt. Zo hoef je niet langer met losse draadjes te dealen en is jouw pop, zodra je klaar bent met haken, ook echt helemaal af!

Een pop haken, dit heb je nodig

Om een pop te haken heb je verschillende materialen nodig. Is het de eerste keer dat je een amigurumi pop gaat haken? Dan adviseer ik je om met een haakpakket aan de slag te gaan. In een haakpakket zit vrijwel alles dat je nodig hebt zoals garen, oogjes, een patroon en vulling. Ideaal dus voor wanneer je jouw eerste pop haakt. Verder heb je altijd een fijne haaknaald, handwerkschaar en naald nodig.

De onderdelen van een gehaakte pop

Iedere pop die je gaat haken zal uit een aantal onderdelen bestaan:

  • Het lijf
  • Het hoofd
  • De haren
  • De kleding

Alle onderdelen van de amigurumi pop zijn op elkaar afgestemd. Ze passen dus precies bij elkaar om een mooi totaalplaatje te maken.

Het lijf van jouw gehaakte pop

Met het lijf van jouw popje bedoelen we alles van de voeten tot en met de schouders. Al deze stukjes van het lijf worden in één keer aan elkaar gehaakt. Tijdens het haken worden de voeten, benen, het romp en de handen en armen gevuld met polyfill. Het is ook mogelijk om het lijfje van jouw gehaakte pop wat beweegbaarder te maken. Je doet dit door tijdens het haken een frame van ijzerdraad in jouw pop aan te brengen. In dit blog leg ik precies uit hoe dat werkt.

Het hoofd van jouw pop haken

Het hoofdje haken is best eenvoudig en toch is dit een van de belangrijkste onderdelen van jouw popje. Het hoofd krijgt namelijk kleine details zoals roze wangen en stralende ogen die jouw creatie tot leven brengen. Ik geef al mijn poppen blosjes op de wangen. Dat doe ik door een klein beetje rouge op een vingertopje te dippen en vervolgens op de wangen te stippen. Ik gebruik daar de Etos Blush voor. Naast deze blosjes geef ik mijn gehaakte poppen ook altijd sprekende ogen. Hier vind je allerlei verschillende ogen. Ieder paar ogen geeft een ander effect. Zo maken glitterogen ondeugend en lijkt een serie poppen met allemaal zwarte ogen net familie.

Haren haken voor jouw pop

Het haken van haren kan op heel veel verschillende manieren. Haak je de haren zelf? Dan haak je eigenlijk een pruikje van het kapsel. Nimue heeft bijvoorbeeld zo’n mooi gehaakt kapsel. Wil jij jouw popje ingezette haren geven? Zoals Fumiko, Momoka en Yumi uit Amilishly Dolls? Dan haak je ieder haartje streng voor streng vast met je haaknaald. Gehaakte poppen kunnen niet alleen lang, sluik haar hebben. Je kunt ze ook krullen geven! Weten hoe jij jouw pop van krullen kunt voorzien? Lees dit blog.

Jouw gehaakte pop aankleden

De kleding die voor jouw pop haakt, maakt het hele plaatje af. Ik heb patronen gemaakt waarbij je kleding meteen vasthaakt aan de pop en ik heb ook speciale patronen voor poppen wiens kleding je kunt aan- en uittrekken. Ieder kledingstuk kun je natuurlijk volledig maken zoals jij wilt. Dit doe je door garens met een andere kleur of textuur dan aangegeven in het patroon te haken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Het onderhouden van jouw gehaakte pop

En? Ben je trots op de pop die je hebt gehaakt? De pop is vast fantastisch geworden! Zo’n mooie pop wil je natuurlijk goed verzorgen en netjes houden. Alles wat handgemaakt is, heeft liefde en aandacht nodig. Hoe jij jouw gehaakte pop het beste kunt verzorgen is volledig afhankelijk van de materialen die je hebt gebruikt. Over het algemeen is het verstandig om handgemaakte poppen met de hand te wassen in een teil water met zachte zeep of (wol)wasmiddel. Als je ijzerdraad in de pop hebt verwerkt, raad ik aan om de pop voorzichtig te wassen met een washandje om te voorkomen dat het frame nat wordt. Ben je bang dat je vergeet wat de wasvoorschriften zijn van de materialen die je hebt gebruikt voor jouw gehaakte pop? Maak er dan een foto van en sla de foto’s op in een aparte map. Zo raak je ze nooit kwijt.

Natuurlijk vind ik het hartstikke leuk om jouw gehaakte pop te zien! Deel een foto van jouw creatie op Instagram of in de Facebookgroep

Liefs,