Als amigurumi ontwerpster heb ik heel veel ervaring opgedaan op het gebied van amigurumi haken. Er zijn zó veel verschillende dingen die je kunt doen om het amigurumi haken leuk te maken. Daarom starten we dit jaar met dit blog vol met amigurumi adviezen. Dit zijn mijn top 11 amigurumi tips voor 2023!

Amigurumi tip 1: Een eenvoudige magische ring haken

Heel veel hakers gebruiken de magische ring bij het haken van een amigurumi. De ring zorgt er voor dat je begin toeren heel mooi op elkaar aansluiten. Zo ontstaan er geen gaatjes in jouw haakwerk. Mijn advies is om bij het haken van een magische ring het draad pas volledig aan te trekken als je de eerste steek van de tweede ronde gehaakt hebt. Op deze manier kun je makkelijker in de steek komen met de naald. Sinds ik deze tip heb geleerd, gebruik ik ‘m altijd bij het haken van mijn amigurumi poppen.

Amigurumi tip 2: Jouw magische ring strak houden

Het is natuurlijk de bedoeling dat jouw magische ring jarenlang netjes dicht blijft. Je gebruikt de magische ring bijvoorbeeld bij het haken van de handjes van amigurumi pop Malu. Het zou jammer zijn als de handjes naar verloop van tijd gaan rafelen. Daarom zet ik altijd de ‘trekdraad’ van de magische ring vast door die in ronde 2 voor de eerste steek mee te haken.

Amigurumi tip 3: Draai je haakwerk niet binnenstebuiten

Het komt vaak voor dat mensen aan mij vragen waarom het lijkt alsof hun Amilishly Doll er een beetje vreemd uitziet. Heel vaak komt dat omdat ze na het haken van de magische ring hun popje per ongeluk binnenstebuiten hebben gekeerd. Zorg er daarom altijd voor dat jij jouw haakwerk na het haken van de tweede of derde ronde draait zodat de goede kant de buitenkant is. Rechtshandigen haken met de klok mee en linkshandigen tegen de klok in. Je kijkt dan tegen de ‘v’ aan en niet tegen de ‘n’ van je steek. Deze amigurumi tip geldt trouwens écht alleen voor amigurumi en niet voor platte haakprojecten zoals sjaals en dekens.

Amigurumi tip 4: Gebruik een ‘te kleine’ haaknaald

Is dit een controversiële amigurumi tip? Misschien wel! Bij het haken van een amigurumi pop is het altijd belangrijk dat je werk goed strak is. Daarom gebruik ik altijd een kleinere haaknaald dan wordt aangegeven. Ik haak mijn amigurumi altijd met een haaknaald van 2 mm. Probeer zelf uit welke maat haaknaald het beste werkt voor jou. Hoewel je graag een strak gehaakt popje wil hebben, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je je haaknaald scheef buigt.

Amigurumi tip 5: Meer of minder iedere toer op een andere plek

Ook deze amigurumi tip kan als controversieel gezien worden, toch ga ik het gewoon eens benoemen. Ik haak vrijwel nooit mijn meerderingen en minderingen op dezelfde plek in de toer. Door telkens op dezelfde plek te meerderen of minderen krijg je namelijk een zeshoekige vorm. Hoewel dit niet altijd op zal vallen, is dit voor popjes zoals Macy een hele waardevolle tip. Omdat haar haren op haar hoofd worden gestileerd, wil je graag een mooi rond hoofdje haken.

Amigurumi tip 6: Gebruik je haaknaald als prikpen

De oogjes van jouw amigurumi geven jouw gehaakte pop een leven. Het is daarom heel belangrijk dat ze op de juiste plek zitten en er netjes uit zien. Ik prik altijd met een grotere maat haaknaald alvast gaatjes in het haakwerk waar de ogen moeten komen, zodat ik de ogen er makkelijker in kan drukken.

Amigurumi tip 7: Afhechten, meteen doen!

Een van de vervelendste klusjes bij het haken van amigurumi is het afhechten van de draden. Daarom adviseer ik mensen altijd om de draden van de losse kledingstukken van je amigurumi zo snel mogelijk af te hechten. Doe je dit pas aan het eind? Dan kan het veel lastiger zijn om het draad goed af te hechten. En dan hoef je zodra jouw amigurumi pop klaar is niet nog tientallen draadjes weg te werken.

Amigurumi tip 8: Netjes afhechten

Als we het dan toch over afhechten hebben, deel ik graag nog twee tips over hoe je netjes af kunt hechten. Als je in een spiraal haakt, hecht je af door een halve vaste te haken in de steek na de laatstgenoemde steek in het patroon. Vervolgens haal je het draad er doorheen en trek je deze goed strak. Als je in rijen haakt dan is het al voldoende om het draad door de laatst gehaakte steek te halen en deze goed strak te trekken. Knip vervolgens de draad af met een scherpe handwerkschaar.

Amigurumi tip 9: Netjes aanlussen

Het vasthaken van kleding aan jouw amigurumi pop kan een uitdaging zijn. Zo pak ik het aanlussen aan: Ik steek de naald in de steek je moet aanlussen, sla om en haal de lus op, sla nogmaals om en haal de draad door de lus heen om te fixeren. Je haakt dus na het aanlussen meteen een losse. Het is even oefenen, maar ook deze vaardigheid heb je voor het leven.

Amigurumi tip 10: Van kleur wisselen

Sommige amigurumi popjes, zoals Loïs, hebben outfits met verschillende kleuren. Om dit netjes te kunnen haken, gebruik je deze tip. Voor de kleurwisseling haak je de laatste vaste voor de nieuwe kleur als volgt: steek in met de huidige kleur, sla om en haal de lus op, sla om met de nieuwe kleur en haal je draad door beide lussen heen. Zo zorg je er voor dat de plek waar de kleurwisseling plaatsvindt vrijwel naadloos is!

Amigurumi tip 11: Speciaal voor linkshandige hakers!

Het haken van een amigurumi wordt voor linkshandige hakers niet altijd makkelijk gemaakt. Hopelijk zal deze tip jou helpen! Het spiegelen van foto’s van een ontwerp kan lastig zijn. Gebruik daarom een zakspiegeltje om foto’s van het patroon te spiegelen. De pop die je als linkshandige haakt wordt altijd een gespiegelde versie van de pop van een rechtshandige. Dit valt bij de meeste poppen nauwelijks op. Zo kun ook jij, linkshandige amigurumi haker, op avontuur met jouw eigen Elsa pop!

Ik hoop dat deze 11 tips voor amigurumi hakers jou zullen helpen om nog veel meer plezier te halen uit het handwerken! Heb jij nog een dringende amigurumi vraag waar jij antwoord op wilt? Stuur jouw vraag in een privé berichtje op Instagram. Misschien vul ik in de toekomst nog een blog met amigurumi tips!