Beginnen met amigurumi haken

Haken is een fantastische hobby om te beoefenen het is daarom ook niet vreemd dat veel mensen beginnen met amigurumi haken. Het is ontspannend, eenvoudig en je kunt de meest prachtige projecten haken. Eén van de meest populaire vormen van haken onder beginners is het haken van popjes. In dit blog deel ik de tips die ik graag als beginnend haker had willen krijgen. Wil jij jouw allereerste amigurumi popje haken? Begin dan met een klassieker zoals Elsa! In dit haakpakket van Elsa vind je alles dat je nodig hebt om jouw allereerste amigurumi te haken.

1 Haken in een spiraal
Bij amigurumi haak je meestal in een spiraal. Dat betekent dat je je rondes niet sluit en in een eindeloze spiraal naar boven haakt. Gebruik een steekmarkeerder om het begin van je ronde duidelijk te markeren.

2 Je amigurumi starten met een ronde vorm
Amigurumi bestaan vaak uit verschillende ronde vormen. Om deze vorm te starten, haak je altijd een magische ring of 2 lossen. Het hoofd van een Amilishly popje is het beste voorbeeld van zo’n ronde vorm.

3 Haken over een lossenketting om een ovaal te maken
Een andere veelgebruikte vorm bij amigurumi is een ovaal. Om een ovaal te haken, haak je rond beide zijden van een lossenketting. De eerste paar toeren voelt dit heel vreemd, maar zodra je het één keer gedaan hebt weet je precies hoe het werkt. Deze vorm gebruik in vrijwel al mijn popjes voor de voeten.

4 Haken in rijen
Een amigurumi is altijd een 3D haaksel. Maar wil je bijvoorbeeld accessoires haken, dan haak je vaak juist plat. Platte haaksels haak je niet in het rond, maar haak je in rijen op en neer. Kijk maar eens naar de unicorn onesie voor Elsa.

5 Meerderen van 2 vasten en 3 vasten
Als je 2 vasten (2v) in een steek haakt, dan meerder je een steek. Als je 3 vasten (3v) in een steek haakt, dan meerder je twee steken en dan gaat je vorm er anders uitzien dan wanneer je 2 vasten in een steek haakt. Om de mooiste afwerking te krijgen, raad ik aan om met een comfortabele haaknaald te haken.

Hoe haak je 2 vasten in 1 steek? Steek in de volgende steek in en haak een vaste. Steek nogmaals in dezelfde steek in en haak nog een vaste in dezelfde steek.

6 Minderen van 2 vasten en 3 vasten
Als je 2 vasten samen haakt, dan maak je van 2 steken 1 steek. Je mindert dan een steek. Als je 3 vasten samen haakt, dan maak je van 3 steken 1 steek. Je mindert dan twee steken. Je vorm gaat je er anders uitzien dan wanneer je 2 vasten samen haakt.

Hoe haak je 2 vasten samen? Je begint met 1 lus op de naald. Steek in de eerstvolgende steek in en haal een lus op. Steek in de volgende (tweede) steek in en haal nog een lus op. Sla de draad om de naald en haal door alle 3 de lussen heen die op de naald staan.

7 De verkeerde en de goede kant
Zorg er altijd voor dat jij jouw haakwerk na het haken van de tweede of derde ronde draait zodat de goede kant de buitenkant is. Je kijkt dan tegen de ‘v’ aan en niet tegen de ‘n’ van je steek. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen expres de ‘n’-kant van je steek aan de buitenkant van je werk te doen voor een compleet andere uitstraling van je pop. Als je jouw Amilishly popje eenmaal goed om hebt gedraaid, is het verstandig om haar goed op te bergen. Ik bewaar al mijn amigurumi in een mooie projecttas.

8 Van kleur wisselen
Als je van kleur wilt wisselen haak je de laatste vaste voor de nieuwe kleur een beetje anders dan normaal. Steek in en haal een lus van de huidige kleur op. Sla om met de nieuwe kleur en haal je draad door beide lussen heen. Je kunt natuurlijk een beginners amigurumi haakpakket kopen, maar kunt ook losse garens kopen in kleuren die jij het mooist vindt.

9 Leer de vijf basissteken meteen kennen
De vaste (v) is de meest gebruikte steek in amigurumi, maar leer daarnaast ook de losse (l), halve vaste (hv), half stokje (hst) en stokje (st). Dit geeft je veel meer mogelijkheden voor je amigurumi.

10 Raak bekend met haak afkortingen
Als je amigurumi gaat haken, is het belangrijk om overweg te kunnen met afkortingen. Deze worden veel gebruikt om het patroon korter te maken. Klik hier om het gratis Chibi Usagi patroon te downloaden. In dit patroon komen alle verschillende afkortingen terug.