Een pop haken? Haal alles in huis!

Wil jij een pop haken? Maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Ik neem je mee van A tot Z. We maken een digitaal rondje langs alles dat je nodig hebt om een pop te haken en ik deel een gratis poppen haakpatroon met jou. Heb je na dit blog nog vragen over poppen haken? Neem gerust een kijkje bij mijn andere blogs waarin ik mijn Amigurumi tips deel en ik jou voorstel aan mijn nieuwe gehaakte aankleedpoppen: de Amilishly Toddlers!

Een pop haken, zo begin je

Ik heb inmiddels honderden poppen gehaakt en houd nog steeds enorm veel van het ontwerpen en haken van de leukste amigurumi popjes. Maar, ooit – ergens in 2009 – haakte ik mijn eerste popje. Hoewel ik niet meer zeker weet welk popje dat was, weet ik wel heel zeker dat ik geen flauw idee had wat ik aan het doen was. In 2009 waren er ook nog veel minder amigurumi haakpatronen te vinden dan nu. Het zou nog jaren duren voordat ik mijn eigen Amilishly poppen zou gaan ontwerpen, want Elsa bedacht ik in 2016. Beginnen met poppen haken start natuurlijk bij het tegenkomen van een leuk patroon of project. Er zijn ontzettend veel leuke, gratis popjes. Een van de gratis patronen voor een gehaakte pop die ik heb uitgebracht is het patroon van Chibi Usagi.

De juiste materialen om een pop te haken

Wil je een pop haken? Dan is het verstandig om fijne materialen in huis te halen. Werken met materialen van een goede kwaliteit zal de haakplezier enorm vergroten. Bovendien kun je inmiddels heel makkelijk aan fijne haakmaterialen komen. Je favoriete ontwerpers hebben vaak bepaalde materialen die zij aanraden (kijk maar eens in mijn webshop) en vrijwel iedere stad heeft wel een handwerkwinkel. Ik heb, speciaal voor deze blog, een top 10 gemaakt van haakspullen die je écht nodig hebt als je begint met het haken van poppen:

Jouw pop haken met een fijne haaknaald

In het patroon van de pop die je gaat haken staat de formaat haaknaald aangegeven. Ik werk het liefst met deze haaknaalden. Kies de juiste haaknaald voor jouw patroon uit en ga meteen aan de slag

De juiste garens voor jouw gehaakte pop

Hoewel je natuurlijk vrij bent om elk garen te gebruiken, is het voor beginnende hakers niet onhandig om precies de garens te gebruiken die aangegeven worden in het patroon van jouw te haken pop. Wil je er 100% zeker van zijn dat je met de juiste garens aan de slag gaat? Dan is het kopen van een Amilishly haakpakket geen slecht idee.

Een klein handwerkschaartje vinden

Een handwerkschaartje is bij elk haakproject onmisbaar. Deze handwerkschaar is heel fijn omdat het een klein schaartje is waar je vingers wel nog comfortabel doorheen passen. Ideaal dus!

Werk jouw gehaakte pop af met een stopnaald

Omdat alle Amilishly popjes aan een stuk gehaakt worden, heb jij jouw stopnaald (een naald zonder scherpe punt) nauwelijks nodig. Toch is het belangrijk om de naald voor de drie of vier draadjes die je overhoudt wel in jouw projecttas te stoppen.

Leuke knopen of andere sluitingen

Wat zijn er verschrikkelijk veel leuke knopen en andere sluitingen zoals haakjes of ritsjes op de markt. Jij kunt jouw gehaakte pop met zo’n bijzonder detail helemaal eigen maken. Kijk goed bij fournituren winkels of op de markt om de leukste accessoires te scoren.

Maak een bewegende, gehaakte pop met ijzerdraad

Wil jij de pop die je haakt laten bewegen? Dat kan! Ik gebruik een speciale techniek om mijn popjes van ijzerdraad te voorzien. Een rolletje ijzerdraad koop je hier in de webshop.

Goede veiligheidsogen voor een gehaakte pop

Bij het haken van een pop zul je altijd met veiligheidsogen in aanraking komen. Er zijn ontzettend veel verschillende ogen voor haakprojecten. In ieder patroon wordt er aangegeven welk formaat je precies nodig zult hebben. Wat vaak niet in een patroon staat, is hoeveel leuke kleuren en soorten ogen er zijn. Ga jij voor bijvoorbeeld paarse veiligheidsogen? Of heb je liever neon roze oogjes? De keuze is reuze!

De schattigste steekmarkeerders voor een haakproject

Voor sommige projecten heb je meerdere steekmarkeerders nodig en voor sommige projecten slechts één. Hoeveel je er nodig zult hebben, zul je dus altijd ontdekken tijdens het handwerken. Daarom houd ik altijd een potje met de leukste steekmarkeerders dichtbij tijdens het haken.

Vulmiddel voor jouw haakproject

Je kunt de pop die je wilt haken vullen met speciaal handwerk vulmateriaal, maar ook met reststof of de vulling van een oud kussen. Het is maar net wat jij het fijnst vindt. Zorg er in ieder geval voor dat je de hele pop met hetzelfde materiaal vult zodat de hele pop prettig aanvoelt.

Een projecttas voor jouw gehaakte pop

Ik ben dol op mooie, praktische projecttassen. Het is dan ook geen verrassing dat ik een flinke selectie projecttassen en projectetuis in mijn eigen webshop heb. Het is altijd handig om een paar tasjes speciaal voor gehaakte poppen in jouw handwerkkast te hebben. Zo kun jij jouw nieuwe haakproject meteen op de juiste plek opbergen.

Extra: Koop alles in één!

Wist jij dat er ook haakpakketten bestaan voor gehaakte poppen? Schaf jij een Amilishly haakpakket aan? Dan haal je vrijwel alles in huis dat je nodig zult hebben om een leuk popje te haken!