Wat mij betreft is het haken van poppen het leukste om te doen! Maar als je tijdens het haken van jouw amigurumi tegen problemen aanloopt, kan dat de lol er snel afhalen. Daarom deel ik in dit blog 6 van de veelvoorkomende ‘problemen’ bij het haken van amigurumi én hoe je deze problemen kunt oplossen.

Probleem 1. Onjuiste draadspanning bij je amigurumi

Probleem: Je hebt een te strakke of te losse draadspanning tijdens het haken van je amigurumi.

De draadspanning kan de vorm en dichtheid van je amigurumi project flink beïnvloeden. Te strak haken zorgt ervoor dat de steken op elkaar gepropt lijken en de natuurlijke vorm uit je werk gaat. Te los haken geeft juist weer gaten in je haakwerk. Dit is beide niet waar je op hoopt natuurlijk…

Oplossing:

Kies de juiste haaknaald voor jouw persoonlijke draadspanning. Je wil voor je pop of knuffel een mooie stevige structuur, waarbij de vulling niet doorschijnt. Maak daarom een proeflapje en pas de haaknaald aan op het resultaat. Hoe je dat doet, lees je in dit blog: Amigurumi Tips: Welke maat haaknaald heb je nodig voor het haken van amigurumi?

Probleem 2. Verkeerde garen- en haaknaaldkeuze voor jouw gehaakte pop

Probleem: De combinatie van het gebruikte garen en de gebruikte haaknaald voor jouw amigurumi geven een ander resultaat dan gewenst.

Oplossing: Ook al wordt er in een patroon een garen en haaknaald aangeraden, maak altijd een proeflapje om te kijken of deze combinatie ook werkt voor jouw hand van haken.

Als je het benoemde garen in een haakpatroon vervangt, probeer het dan te vervangen voor garen met dezelfde dikte als het garen wat aanbevolen is om een vergelijkbaar resultaat te krijgen als het patroon. Wanneer je een te dik of te dun garen kiest, kunnen onderdelen te groot of te klein uitvallen.

Probleem 3. Onregelmatige steken maken je amigurumi pop rommelig

Probleem: Je haakt de steken onregelmatig, waardoor de amigurumi er rommelig uit ziet.

Het ene moment haak je strak, het andere moment juist los. Daarom is het ene armpje van de pop veel groter uitgevallen dan de andere, of is het kledingstuk aan het begin veel smaller uitgevallen dan aan het eind en passen de einden niet goed op elkaar.

Oplossing: Oefening baart kunst en dat is voor het gelijkmatig leren haken ook waar! Oefen daarom met het gelijkmatig haken van je steken. Het beste advies hiervoor is – sorry cliché – meters maken en je draadspanning leren beheersen. Alle tips hiervoor, vind je in dit blog: Amigurumi Tips: 5 tips voor het gelijkmatig haken van amigurumi

Probleem 4. Vergeten van verstevigingsmaterialen

Probleem: Je hebt een superleuke pop gehaakt, maar bent het ijzerdraad frame vergeten…

Het hoofd van je zojuist gehaakte pop klapt om naar achteren, omdat het hoofd door het toevoegen van het haar topzwaar is geworden. Ook kun je de pop (zonder ijzerdraad) alleen maar op een poppenstandaard neerzetten of tegen een muur aan laten zitten, terwijl het juist zo leuk is om je gehaakte pop in verschillende houdingen neer te zetten.

Oplossing: Als je een Amilishly pop haakt voor jezelf, dan kun je deze pop verstevigen met een ijzerdraad skelet. Dit zorgt ervoor dat de pop rechtop kan blijven zitten, het hoofdje van de pop goed op zijn plek blijft en je de pop in verschillende leuke houdingen kunt laten poseren. Zorg er wel voor dat je de juiste dikte kiest voor jouw amigurumi project. Hoe je het ijzerdraad toevoegt aan jouw gehaakte pop, lees je hier: Howto: Ijzerdraad toevoegen voor beweegbare amigurumi. Welke dikte je het best kunt kiezen voor jouw pop? Dat kun je in dit blog terugvinden: Amigurumi Ijzerdraad: Deze dikte heb jij nodig voor jouw gehaakte pop!

Probleem 5. De pop is verkeerd opgevuld

Probleem: De amigurumi is niet gelijkmatig opgevuld, waardoor er gekke bobbels of juist holle plekken zijn ontstaan, of de steken uit hun verband getrokken lijken te zijn.

Oplossing: Kies de juiste vulling voor de pop. Niet alle vulmaterialen zijn namelijk geschikt voor amigurumi. Kies voor hoogwaardige synthetische vulling die zowel zacht als veerkrachtig is, maar ook goed wasbaar is.

Vul je amigurumi gelijkmatig om ongewenste bobbels of holle plekken te voorkomen. Gebruik kleine plukjes vulling en duw deze voorzichtig in de hoeken en krommingen van je pop. Hierdoor krijgt je pop een gelijkmatige uitstraling. Gebruik niet té veel vulmiddel. Wanneer je je pop overvult kan dit ervoor zorgen dat je gehaakte steken uit hun verband getrokken worden en dat je vulmiddel door het haakwerk heen schijnt, ook als je strak haakt.

De richtlijn die ik zelf aanhoud is dat ik ledematen heel zachtjes opvul, want mijn eigen armen en benen voelen ook zacht aan. De romp, hals en het hoofd van de pop mogen wat meer vulling hebben en vul ik steviger op. Wil je meer tips over het perfect opvullen van jouw gehaakte pop? Lees dan het blog: Amigurumi tips: 6 tips voor het perfect opvullen van je gehaakte pop

Probleem 6. Niet (secuur) volgen van het haakpatroon

Probleem: Je hebt het haakpatroon niet secuur genoeg gevolgd en komt daardoor op verschillende plekken in het patroon niet goed uit. De buste zit bijvoorbeeld op een gekke plek aan de zijkant van je pop, of de haarlijn juist aan de voorkant van het gezicht.

Wanneer je tijdens het haken van ingewikkeldere haakpatronen, zoals die van amigurumi poppen smokkelt, kun je verkeerd uitkomen voor de plekken van de borsten of de haarlijn. Ook als je haakwerk te opgepropt wordt zodat de spiraal niet mooi doorloopt, kun je anders uitkomen dan waar de bedoeling is.

Oplossing: Lees de haakpatronen zorgvuldig door tijdens het haken en houd het begin van de ronde bij met een steekmarkeerder. Tel ook het aantal gehaakte steken na en vergelijk dit met het aantal wat in het patroon vermeld staat, zodat je weet dat dit klopt. Haak rustig aan, zodat je minder snel fouten maakt en haak met de juiste haaknaald, zodat je de steken niet op elkaar propt. Ben je op zoek naar een leuke steekmarkeerder voor tijdens het haken? Alle steekmarkeerders in het assortiment van Amilishly, vind je [hier].

Conclusie

Zoals je in dit blog hebt kunnen lezen, is het belangrijk om te letten op een aantal punten bij het haken van amigurumi. Let op dat je de juiste draadspanning hebt tijdens het haken, kiest voor de juiste haaknaald en garens en mooie regelmatige steken haakt. Volg het haakpatroon secuur tijdens het haken, zodat je goed uitkomt en neem je tijd voor het goed opvullen en verstevigen van de gehaakte pop.