Amigurumi tip: 6 tips voor het perfect opvullen van je gehaakte pop

Het opvullen van je gehaakte pop is een essentieel onderdeel van het haken van amigurumi, want wanneer je je pop gaat vullen met vulmiddel ga je de uiteindelijke vormen van je pop zien. Waar moet je op letten als je je pop van vulling gaat voorzien? In dit blog deel ik alle tips met je voor het perfect opvullen van jouw amigurumi pop.

  1. Kies het juiste vulmateriaal:

Het mooi opvullen van jouw gehaakte pop, begint met het kiezen van het juiste vulmiddel om mee te werken. Niet alle vulmaterialen zijn namelijk geschikt voor amigurumi. Kies voor hoogwaardige synthetische vulling die zowel zacht als veerkrachtig is, maar ook goed wasbaar is. Dit zorgt ervoor dat je pop niet alleen comfortabel is om vast te houden, maar ook zijn vorm behoudt na langdurig knuffelen.

Panda vulling of de super zachte vulling van ReStyle zijn goede opties voor het opvullen van jouw amigurumi poppen. Deze vulmiddelen zijn gemaakt van polyester met een gesiliconiseerde holle vezel. Door de holle vezel krijgt dit vulmiddel veel volume, terwijl het heel licht blijft. Het laagje van silconen zorgt ervoor dat je dit vulmiddel goed kunt wassen op 40 graden en dat het zijn vorm ook na het wassen blijft behouden. Bijkomend voordeel is dat vulling van polyester anti-allergisch is, waardoor je er geen last van krijgt (als je net als ik allergisch bent voor huisstofmijt bijvoorbeeld).

Uiteraard kun je je amigurumi ook opvullen met restjes garen of vulling uit een oud kussen, maar houd er dan rekening mee dat de vulling kan verschuiven of samenklonteren als je de pop wast. En dat is toch zonde als je je tijd stopt in het haken van een mooie pop toch?

  1. Vul je gehaakte pop gelijkmatig en voorzichtig op:

Vul je amigurumi gelijkmatig om ongewenste bobbels of holle plekken te voorkomen. Gebruik kleine plukjes vulling en duw deze voorzichtig in de hoeken en krommingen van je pop. Hierdoor krijgt je pop een gelijkmatige en knuffelbare uitstraling.

Gebruik niet té veel vulmiddel. Wanneer je je pop overvult kan dit ervoor zorgen dat je gehaakte steken uit hun verband getrokken worden en dat je vulmiddel door het haakwerk heen schijnt, ook als je strak haakt.

De richtlijn die ik zelf aanhoud is dat ik ledematen heel zachtjes opvul, want mijn eigen armen en benen voelen ook zacht aan. De romp, hals en het hoofd van de pop mogen wat meer vulling hebben en vul ik steviger op (lees ook tips 3, 5 en 6).

  1. Houd rekening met de vorm en structuur van je amigurumi:

Afhankelijk van het patroon van je amigurumi, kan de vorm en structuur variëren. Een menselijke pop heeft hele andere vormen dan wanneer je een diertje haakt. Vul je gehaakte pop steviger op in gebieden die meer ondersteuning nodig hebben, zoals het hoofd, de hals en de romp. Ook de onderdelen die jouw popje mannelijk of vrouwelijk maken, zoals de boezem of geslachtsdelen mogen wat steviger worden opgevuld. Vul de pop iets zachter op in gebieden die meer buigzaamheid vereisen, zoals de armen en de benen.

  1. Vul je pop van binnen naar buiten op:

Bij de tweede tip kon je lezen dat je je gehaakte pop gelijkmatig moet vullen voor een mooi resultaat en daarvoor gebruik je kleine plukjes vulmiddel. Moet je grotere onderdelen van je amigurumi van vulling voorzien, zoals het hoofd van je pop, dan kun je dat het best van binnen naar buiten doen. De eerste laag vulling in het hoofdje duw je naar de buitenranden, zodat het tegen je haakwerk aan zit. Elke volgende laag stop je er weer aan de binnenkant bij en duw je ook weer naar buiten toe waarbij je de ronde vorm van het hoofd volgt. Op deze manier vul je het hoofd op een gelijkmatige manier op.

  1. Vul de overgangen in het haakwerk extra goed op:

Om ervoor te zorgen dat het hoofd van je amigurumi pop steviger op het lichaam staat, is het cruciaal om de overgangen zorgvuldig op te vullen. Belangrijke overgangsgebieden bij het haken van een popje zijn onder andere het opvullen van het halsgebied, vooral daar waar het nekje op zijn smalst is. Wanneer je dit stevig opvult, zal dit de stevigheid van de pop aanzienlijk verbeteren. Vergeet ook niet om de overgang van de heupen naar de benen en van de schouders naar de armen goed te vullen. Deze gebieden verdienen wat extra vulmiddel voor optimale stabiliteit van je gehaakte pop.

Pro tip: Wil je je pop nog steviger maken, dan is het een idee om een skelet van ijzerdraad te maken voor je pop. In dit blog lees je alles over het toevoegen van een aluminiumdraad frame aan je gehaakte pop: >>> Klik hier voor de tutorial <<<

  1. Test de knuffelbaarheid en stevigheid van je pop tijdens het opvullen:

Voel regelmatig aan je pop terwijl je deze aan het opvullen bent. Dit helpt je om te beoordelen of je de gewenste knuffelbaarheid en stevigheid bereikt. Als je pop te hard aanvoelt, verminder dan de hoeveelheid vulling en test opnieuw.

Met deze 6 tips kun je je gehaakte amigurumi poppen net even naar een hoger niveau tillen. Experimenteer en pas deze tips aan op basis van de patronen waarmee je werkt en jouw persoonlijke voorkeuren om zo de allermooiste gehaakte poppen te haken.

Liefs,