Amigurumi Ijzerdraad: Deze dikte heb jij nodig voor jouw gehaakte pop!

Bijna alle Amilishly amigurumi poppen hebben een frame van ijzerdraad, wat dient als skelet voor de pop. Door amigurumi ijzerdraad te gebruiken, kun je je gehaakte poppen in allerlei verschillende houdingen neerzetten en leuk laten poseren voor foto’s. En het skelet van aluminiumdraad maakt het ook makkelijker om je sierpop mooi neer te zetten in huis, bijvoorbeeld op de seizoenstafel of als decoratie in je hobbykamer. Ook zorgt zo’n frame van ijzerdraad voor extra stevigheid voor jouw sierpop, zeker bij de nek van de poppen. Een handige toevoeging voor het maken van de allermooiste bewegelijke amigurumi poppen.

Ijzerdraad voor je amigurumi: Met deze drie diktes is er voor elke pop een passend skelet!

Je maakt jouw Amilishly pop levendig met een frame van ijzerdraad, maar zoals je misschien al hebt gezien zijn er verschillende diktes aluminiumdraad om uit te kiezen. Het aluminiumdraad is namelijk beschikbaar in een dikte van 1, 2 en 4mm. Welke dikte kies je nu voor jouw gehaakte pop?

1mm dikte: Deze dikte amigurumi ijzerdraad is ideaal voor kleine amigurumi popjes tot een formaat van ongeveer 10cm. Ik verwerk ijzerdraad met deze dikte het liefst in amigurumi die ik haak met een kleine haaknaald (1.0-1.5mm) en kantgaren, zoals Scheepjes Maxi Sweet Treat.
Ook kun je van dit aluminiumdraad leuke accessoires maken voor je gehaakte poppen, zoals draadmandjes.

2mm dikte: Dit is de dikte die ik het meest gebruik voor mijn Amilishly aankleedpoppen en ook voor de sierpoppen. Naast de Amilishly aankleedpoppen, kun je dit aluminiumdraad ook verwerken in de Amilishly Dolls en Chibi Dolls. Deze poppen hebben een formaat tussen de 12 en 24cm. Ik verwerk ijzerdraad met deze dikte het liefst in amigurumi die ik haak met een haaknaald 2.0-2.5mm en gewoon haakkatoen, zoals Scheepjes Catona of de mixgarens Scheepjes Stone Washed en Softfun.

4mm dikte: Deze dikte is perfect voor de Amilishly Toddler poppen en grotere amigurumi creaties en de dikte van dit ijzerdraad zorgt voor extra stevigheid in je gehaakte pop. Deze amigurumi poppen hebben een formaat van 25cm of groter en worden gehaakt met een haaknaald 2.5mm of groter.

Hoe maak je een skelet met ijzerdraad voor jouw gehaakte pop?

Als je je gehaakte amigurumi pop wil voorzien van een skelet van ijzerdraad, dan voeg je het vulmiddel pas toe nadat je het ijzerdraad frame in je pop verwerkt hebt. Haak de pop volgens de aanwijzingen van het patroon zonder de pop te vullen met vulmiddel, tot je bijna bij de schouders bent. Je hoeft dus alleen maar vanaf de schouders om het amigurumi ijzerdraad heen te haken en niet de volledige pop. Volg daarna alle stappen van de tutorial {klik hier om naar de ijzerdraad tutorial te gaan}. Je kunt de tutorial ook vinden in de Walkthrough in het haakboek Amilishly Dolls.

Als je niet kiest voor een ijzerdraad frame voor je gehaakte pop, dan kun je de pop vullen naar behoefte volgens de aanwijzingen van het haakpatroon.

Veelgestelde vragen over het verwerken van ijzerdraad in amigurumi

V: Ik wil mijn gehaakte pop aan jonge kinderen geven om mee te spelen, is het dan verstandig om een frame te maken van ijzerdraad?
A: Zijn de amigurumi poppen bedoeld voor jonge kinderen om mee te spelen, dan is het veiliger om het ijzerdraad frame achterwege te laten en de pop alleen op te vullen met knuffel vulling.

V: Wat zijn de voordelen van een ijzerdraad frame voor je gehaakte pop?
A: Wanneer je een skelet van aluminiumdraad maakt voor je gehaakte pop, dan kun je je pop leuk laten poseren voor foto’s of leuk neerzetten in huis. De gehaakte pop wordt dan echt een sierpop. Ook voegt het ijzerdraad stevigheid toe aan de hele pop, maar vooral aan de nek van de pop. Hierdoor blijft het hoofd van je gehaakte pop recht staan en wordt het niet topzwaar wanneer je de haren maakt.

V: Wat gebeurt er als je te dik of juist te dun ijzerdraad in je pop verwerkt?
A: Als je te dik ijzerdraad verwerkt in je pop, maakt dat het lastiger om je pop vrij te bewegen en wordt de pop heel stijf. Als je te dun ijzerdraad verwerkt in je amigurumi, dan kan het zijn dat het skelet niet stevig genoeg is, waardoor je pop te slap blijft om de houding vast te kunnen houden. Hierdoor kan een pop minder makkelijk rechtop blijven zitten of klapt het nekje om door het gewicht van het haar.

V: Zijn er ook Amilishly poppen waar geen ijzerdraad in verwerkt hoeft te worden?
A: De lappenpoppen zijn gehaakte poppen die bedoeld zijn om lekker mee te knuffelen. Het is juist leuk dat deze poppen lekker slap zijn en hierin hoef je dus zeker geen ijzerdraad te verwerken.

Voorbeelden van door jullie gemaakte poppen met een skelet van ijzerdraad

Suzanne van @suzyscraftery heeft de Amilishly poppen Elsa en Bianca in haar hobbykamer staan. Doordat Suzanne ijzerdraad in haar gehaakte poppen heeft verwerkt, kunnen haar poppen zelfstandig staan en zitten en zoals je kunt zien heeft Elsa zelfs een eigen mini journal vast.

Op de Instagramfoto die Janneke van @haakmusje deelde, kun je heel goed zien dat de Amilishly poppen in elk denkbaar formaat te haken zijn. In al deze poppen heeft Janneke ijzerdraad verwerkt. De allerkleinste pop kun je 1mm draad in verwerken, de grootste twee poppen kun je 4mm draad in verwerken en voor het normale formaat 2mm aluminiumdraad.

Roos van @amigu.rose maakte Amilishly popje Fay en laat haar, net als al haar andere Amilishly meisjes, leuk poseren op de foto’s die ze deelt op haar Instagram account. Zo staat Fay op deze foto met haar handen omhoog, alsof ze iets te vieren heeft 😉 !

Nu je weet welke dikte aluminiumdraad je nodig hebt voor jouw gehaakte pop, kun je jouw Amilishly poppen nog meer tot leven laten komen. Heel veel plezier!

Liefs,