In dit blog geef ik antwoord op de vraag welke maat haaknaald je nodig hebt voor het haken van amigurumi met gewoon haakkatoen. Met de tips en trucs die in dit blog gedeeld worden, kun je de maat van je haaknaald ook aanpassen als je met een dikker of juist dunner garen aan de slag wil voor jouw gehaakte pop of knuffel.

Welke maat haaknaald heb ik nodig voor het haken van amigurumi met haakkatoen?

Als je aan de slag gaat met het haken van poppen en knuffels, dan wil je ervoor zorgen dat je amigurumi project een mooie stevige structuur krijgt waardoor de vulling niet door het project naar buiten komt. Dit betekent dat je de haaknaald waarmee je de amigurumi haakt of de manier van haken moet aanpassen om het mooiste resultaat te krijgen.

Het meest gebruikte haakkatoen in Nederland voor het maken van amigurumi is haakkatoen met 125 meter op een bol van 50 gram. Voorbeelden van merken haakkatoen met deze dikte zijn Scheepjes Catona, Durable Coral, Yarn and Colors Must-Have, Schachenmayr Catania. Deze garens werken prettig voor het maken van amigurumi omdat ze gemerceriseerd zijn. Gemerceriseerd haakkatoen glanst en heeft een duidelijke stekendefinitie (dit wil zeggen dat je steken goed zichtbaar zijn tijdens het haken). Op de wikkel van deze bollen, zie je meestal een advies staan welke haaknaald je kunt gebruiken voor dit glanskatoen: Naalddikte 2.50-3.50mm is vaak het advies bij dit haakkatoen, maar dat advies is algemeen en niet per se bedoeld voor amigurumi.

Als vuistregel voor het haken van amigurumi wordt een haaknaald aangeraden die een halve tot hele maat kleiner is dan wordt aangeraden op de wikkel van het garen wat je gebruikt om die mooie stevige structuur te krijgen in je haakwerk. Voor de glanskatoen uit het voorbeeld zou je dus een naalddikte van 1.50-2.50mm kunnen gebruiken voor het haken van je pop of knuffel. Dit geeft je nog steeds een reeks aan mogelijke diktes met haaknaalden waarmee je aan de slag kunt voor het maken van je volgende amigurumi project: Haaknaald 1.50mm, 1.75mm, 2.00mm, 2.25mm en haaknaald 2.50mm zijn allemaal opties om te overwegen.

De meest gangbare maten haaknaalden die gebruikt worden in Nederlandse amigurumi patronen waarbij met glanskatoen wordt gehaakt, zijn haaknaald 2.00mm en 2.50mm.

De maat haaknaald die je nodig hebt voor het haken van amigurumi is persoonlijk!

Zelfs als je met hetzelfde garen en dezelfde haaknaald haakt als in een amigurumi haakpatroon staat aangegeven kun je een ander formaat pop of knuffel krijgen. Dit is afhankelijk van jouw hand van haken, hoe strak of los je haakt. Dit betekent dat de maat haaknaald die je nodig hebt voor jouw amigurumi project persoonlijk is voor jou en misschien anders is dan de adviesmaat in een amigurumi haakpatroon.

Je wil voor je pop of knuffel een mooie stevige structuur, waarbij de vulling niet doorschijnt. Natuurlijk is elke hand van haken anders en kan het zijn dat het resultaat met de adviesmaat in een patroon te strak of juist te los wordt. Wees dan niet bang om een naald groter of kleiner te nemen. Het belangrijkst is dat de steken dicht genoeg op elkaar zitten dat de vulling niet zichtbaar is.

Hoe kies je dan de juiste maat haaknaald uit voor jouw amigurumi project?

Je kunt op verschillende manieren de juiste haaknaald voor je project uitkiezen:

  • Haak een aantal test cirkels met verschillende maten haaknaalden en kies de haaknaald uit van de cirkel die voor jou het mooiste resultaat geeft;
  • Kijk, wanneer je van een patroon haakt, naar de gegeven steekverhouding in het patroon. Haak dan een aantal test cirkels en kies de haaknaald uit van de cirkel die dezelfde steekverhouding heeft als van het haakpatroon wat je wil gebruiken.

Haak je te los? Dan zie je waarschijnlijk gaten tussen de steken, waardoor vulmiddel naar buiten zou kunnen komen. Dit kun je oplossen door een kleinere maat haaknaald te nemen, totdat je een cirkel krijgt waarbij de steken mooi dicht op elkaar zitten.

Haak je te strak? Dan doet het haken waarschijnlijk zeer aan je handen en zitten de steken een beetje op elkaar gepropt, waardoor de vorm van de cirkel niet helemaal regelmatig is. Dit kun je oplossen door een grotere maat haaknaald te nemen, totdat je een mooie evenredige cirkel krijgt zonder gaten.

Wanneer ik naar de test cirkels kijk die ik gehaakt heb – met haaknaald 2.0mm, 2.5mm en 3.0mm en Scheepjes Catona – dan zie ik dat de eerste twee maten allebei een mooi dicht resultaat geven, al is de tweede cirkel iets soepeler en groter. De laatste cirkel heeft te grote gaatjes, waardoor de vulling door zou kunnen schijnen. Daarom valt haaknaald 3.0mm bij mij voor dit garen af voor het haken van amigurumi. Ik zou zowel maat 2.0mm als 2.5mm voor dit glanskatoen kunnen gebruiken om amigurumi mee te haken, al gaat mijn voorkeur uit naar de kleinste maat haaknaald omdat de aankleedpoppen en sierpoppen die ik ontwerp daar mooi stevig mee worden. Als het popje wat zachter mag zijn, zodat ze lekker knuffelbaar wordt, dan zou mijn voorkeur uitgaan naar maat 2.5mm. Wat ook belangrijk is voor mij, is dat ik beide maten gemakkelijk mee kan haken, zonder dat het pijn doet aan mijn handen of polsen.

Wat fijn is aan het haken van amigurumi is dat de verhoudingen van de pop of knuffel intact blijven: ook al valt een pop groter of kleiner uit, of wordt er besloten met ander garen te haken. Een cirkel blijft een cirkel en een pop blijft een pop.

Liefs,