Pop haken: Op deze leeftijd begon ik

Poppen haken kan door jong en oud gedaan worden, dat weet ik als geen ander! Mijn liefde voor poppen haken begon al op vroege leeftijd en ik vind het geweldig dat ik hier inmiddels mijn werk van heb mogen maken. Natuurlijk zijn Elsa en haar vrienden de afgelopen ruim 10 jaar ontzettend veel veranderd. Mijn eerste pop begon als voorzichtig haakproject en inmiddels is Elsa een waar fenomeen geworden in hakend Nederland en België! In dit blog deel ik niet alleen hoe ik begon met het haken van poppen, maar deel ik ook de adviezen die ik als beginnend poppenhaakster had willen krijgen!

Zo startte ik met het haken van poppen

Ik was pas vijf jaar oud toen ik begon met haken. Mijn moeder gaf breiles en ik wilde dat ook kunnen. Hoewel ze mij nog iets te jong vond voor het breien, leerde ze me wel vingerhaken. Al snel was ik klaar voor het haken met een gewone haaknaald. Ik kreeg van haar twee super vrolijk gekleurde bollen acryl en leerde van haar hoe ik lossen, vasten, stokjes en clustersteken moest haken.

Mijn eerste gehaakte pop

In 2009 (ik haakte toen inmiddels alweer 14 jaar) ontdekte ik een liefde voor het haken van poppen en knuffels. Op dat moment waren er nog nauwelijks amigurumi patronen te vinden in Nederland. Dat betekende voor mij dat als ik een pop wilde haken ik het patroon zelf moest bedenken. Ook garens waren nog lang niet zo goed verkrijgbaar als tegenwoordig, dus ik werkte voornamelijk met acryl. Dat waren van die enorme bollen van 100g. Mijn eerste pop, een pop gebaseerd op een Japanse Kokeshi pop, was een experiment. Ik haakte haar met kralen in plaats van veiligheidsogen en had wat kleuren en type garens betreft ook niet heel veel keus (Zeeman had ongeveer 10 kleuren en een wolwinkel hadden we op dat moment niet in de buurt).

Gehaakte poppen werden steeds populairder

Weer zeven jaar later (we doen even een fast forward naar 2016), waren gehaakte poppen al een stuk populairder geworden. Er waren ook heel wat (online) wolwinkels bijgekomen waar ik terecht kon voor garen. Toch waren de meeste amigurumi patronen die beschikbaar kwamen patronen voor diertjes en ik wilde graag poppen haken. 2016 was dan ook het jaar dat ik Elsa bedacht. Inmiddels heb ik tientallen gehaakte poppen ontwerpen en mocht ik al twee boeken vullen met mijn gehaakte poppen!

Pop haken: advies voor beginners

In al mijn jaren die ik als haker en haakontwerpster heb gewerkt, heb ik heel veel tips en tricks geleerd. Hoe belangrijk een fijne haaknaald is bijvoorbeeld, of hoe je ijzerdraad kunt gebruiken om je gehaakte pop te laten bewegen. Daarom heb ik 7 tips verzameld die ik met iedere beginnende poppenhaakster zou willen delen!

Wees consistent en laat je werk niet te lang liggen

Mijn eerste tip: laat de pop die je aan het haken bent niet te lang liggen! Iedere haker heeft een eigen steekverhouding tijdens het haken, maar die kan ook variëren. Jouw steekverhouding verschilt niet per keer dat je haakt, maar kan naar verloop van tijd wel veranderen. Zorg er daarom voor dat er niet te veel tijd verstrijkt als je onderdelen die gelijk moeten zijn haakt. Haak ze het liefst direct na elkaar. Zo weet je zeker dat je twee gelijke armen of benen haakt. Wil je hier meer over weten? In dit blog lees je meer over steekverhoudingen.

Kies voor een katoen of katoenblend voor het haken van je pop

Als je een pop haakt, is het natuurlijk de bedoeling dat de steken strak genoeg zijn dat je vulmiddel niet doorschijnt. Omdat acryl best stretchy is, is het vaak lastig om de steken strak genoeg te krijgen. De stretch van het acryl zorgt er ook voor dat de amigurumi minder makkelijk zijn vorm vasthoudt. Katoen is meer vormvast dan acryl en daardoor beter geschikt om poppen mee te haken.

Investeer in een fijne haaknaald als je een pop wilt haken.

Toen ik leerde haken waren er nog geen ergonomische haaknaalden. Ik heb leren haken met een stalen haaknaald. Moest ik strak haken (en dat doe je best vaak bij het haken van een pop)? Dan deden mijn vingers heel snel pijn. Kies daarom een haaknaald die voor jou fijn in de hand ligt. Deze haaknaalden zijn mijn favoriet.

Maak gebruik van een steekmarkeerder

Tijdens het haken van een pop moet je flink veel tellen. Een steekmarkeerder helpt jou om het tellen van je steken makkelijker te maken. Je stopt deze in de eerste steek van je ronde, waardoor je niet telkens op zoek hoeft naar wat nu eigenlijk de eerste steek was als je aan het haken bent. Dat gaat je een heleboel tijd schelen tijdens het haken van jouw popje!

Maak een frame van ijzerdraad om je pop beweeglijk te maken

Ik geef al mijn gehaakte poppen inmiddels een ‘skelet’ van ijzerdraad. Dit doe ik zodat de poppen makkelijk te poseren zijn en nooit slap gaan hangen. Ik raad je aan om dit meteen bij het haken van je eerste pop te doen, zodat je helemaal gewend raakt aan het gebruiken van ijzerdraad tijdens het haken van een pop. Ik maakte een tutorial van hoe je dit het handigst kunt aanpakken.

Haak je in veel verschillende kleurtjes en gebruik je telkens kleine hoeveelheden?

Haak jouw pop dan met een Scheepjes Catona Color Pack (daarin zitten bolletjes van 10g in alle beschikbare kleuren Catona), of een Catania Amigurumi box (verkrijgbaar in verschillende varianten met een selectie met bolletjes van 20g). Zo heb je veel kleuren om uit te kiezen, zonder dat je veel grote bollen in de kast hebt liggen die niet worden gebruikt. Wil je er zeker van zijn dat je precies de juiste hoeveelheden kleuren in huis haalt om jouw pop mee te haken? Dan raad ik je aan om een haakpakket aan te schaffen! Dit is waarom haakpakketten zó fijn zijn!

Gebruik je een aantal kleuren vaak?

Bijvoorbeeld omdat jij al jouw gehaakte poppen bruin haar wilt geven, of een bepaalde huidskleur? Of ben je gewoon dol op groene outfits voor jouw gehaakte poppen? Dan zul je dezelfde kleuren telkens opnieuw gebruiken. Kies er dan voor om van deze kleuren wel 50g bollen aan te schaffen. Zo heb je altijd een voorraadje!