Een pop haken: Het formaat van jouw pop

Wist jij dat alle Amilishly poppen in elk denkbaar formaat gehaakt kunnen worden? Als je een pop gaat haken, hoeft de pop dus helemaal niet hetzelfde formaat als je originele Amilishly poppen te hebben! Leuk he! Toen ik Elsa, mijn allereerste gehaakte Amilishly pop, ontwierp wilde ik graag een kleiner popje ontwerpen. Ik ben dol op klein en gedetailleerd. Mijn oog voor detail zie je eigenlijk in al mijn patronen wel terugkomen. Maar, je kunt Elsa (en alle andere gehaakte poppen) ook in een totaal ander formaat haken!

Poppen gehaakt met katoen

De meeste mensen die poppen haken, gebruiken katoen. Katoenen garen zijn in allerlei kleuren te verkrijgen. Je kunt jouw pop dus altijd helemaal naar wens haken. Alle Amilishly Dolls poppen, de Amilishly Chibi Dolls en veel van de losse Amilishly patronen zijn gehaakt met katoen. Met gemerceriseerd katoen zoals Scheepjes Catona en haaknaald 2.0mm kun je een heel fijne structuur in je haakwerk bereiken. Poppen gehaakt van gemerceriseerd katoen maken hele mooie sierpoppen. Als je een echte verzamelaar bent, wil je alle Amilishly poppen ook in de mooiste kleurencombinaties haken. Andere katoengarens waar ik enthousiast over ben zijn Durable Coral en Schachenmayr Catania.

Een ander formaat pop haken

Dus je wilt jouw pop in een ander formaat haken? Dat kan! Het is nog niet eens zo heel moeilijk. Er zijn drie zaken die invloed hebben op hoe groot of klein jij jouw pop zult haken:

  • De maat van de haaknaald waar jij jouw pop mee gaat haken;
  • De dikte van het garen waar jij jouw pop mee gaat haken;
  • Jouw unieke stekenverhouding.

Vooral jouw unieke steekverhouding is heel interessant. Iedere haker heeft een eigen stekenverhouding. Hoe los of vast jij haakt is afhankelijk van hoe je zit, hoe gespannen je bent en hoe jij je garen en haaknaald vasthoudt. Je stekenverhouding kun je meestal niet aanpassen. Het is gewoon wat het is en dat is helemaal prima. Het is wel de reden waarom veel mensen een ietsjes grotere of kleinere pop dan het voorbeeld haken. Als ik een Elsa pop haak bijvoorbeeld, is ze 23 cm hoog. Maar als jij haar haakt is ze misschien 21 of 25 cm hoog.

Een grotere of kleinere pop haken

Hoewel jij jouw persoonlijke steekverhouding niet kunt aanpassen, kun je de grootte van een haaknaald en het garen waar je mee haakt wel aanpassen. Als je een grotere haaknaald en dikker garen gebruikt, krijg je een grotere pop. Gebruik je een kleinere haaknaald en dunner garen? Dan krijg je een kleinere pop.

Als voorbeeld wil ik met het patroon van Satsuki uit mijn haakboek Amilishly Dolls, een pop haken in een ander formaat. Satsuki is normaliter 22cm groot wanneer ik haar haak met een haaknaald 2.0mm en Scheepjes Catona. Ook gebruik ik 6mm oogjes voor deze pop.

Om een kleinere pop te haken, haak ik met Scheepjes Maxi Sweet Treat. Ik gebruik een haaknaald van 1.25mm. Ik gebruik oogjes van 4mm en mijn popje wordt uiteindelijk 14cm hoog.

Om een grotere pop te haken, haak ik met Scheepjes Cahlista. Ik gebruik een haaknaald van 3.0mm. Ik gebruik oogjes van 9mm en mijn popje wordt uiteindelijk 33cm hoog.

Garendikte: Scheepjes Maxi Sweet Treat –> Scheepjes Catona –> Scheepjes Cahlista
Maat haaknaald: Haaknaald 1.25mm –> Haaknaald 2.0mm –> Haaknaald 3.0mm
Formaat ogen: 4mm oogjes –> 6mm oogjes –> 9mm oogjes
Voorbeeld formaat pop (gebaseerd op steekverhouding Alexa): 14cm –> 22cm –> 33cm

Wil je graag weten wat jij nog meer nodig zult hebben om een Amilishly pop te haken? In deze blog over materialen om poppen mee te haken vind je alles op een rijtje.

Tips om poppen kleiner of groter te haken

Ben jij van plan om jouw pop wat groter of kleiner te haken dat in het patroon staat? Dan is het belangrijk dat je er voor zorgt dat de steken die je haakt heel strak op elkaar zitten. Je doet dit zodat de vulling van het popje niet doorschijnt. Zie je de vulling wel? Dan kun je alsnog hetzelfde formaat garen gebruiken. Wel raad ik je dan aan om een kleinere haaknaald te gebruiken. Probeer eerst een haaknaald dat één formaatje kleiner is (in plaats van 5.0 mm pak je een haaknaald van 4.5 mm). Lijken je steken juist heel erg op elkaar gedrukt? Dan kun je een maatje groter proberen. Het patroon van een pop die je wilt haken is helemaal prima, maar je zult wat aandacht moeten besteden aan het experimenteren met garens en haaknaalden.