Amigurumi tips: Alles over steekverhouding in amigurumi

Van al mijn blogs met amigurumi tips, is dit misschien wel de belangrijkste. Veel hakers staan namelijk helemaal niet stil bij hoeveel invloed hun steekverhouding kan hebben op hun haakproject. Als je vaker hebt gewerkt met haak- of breipatronen, ben je het woord steekverhouding waarschijnlijk al vaker tegengekomen. En mocht je de haakpatronen van de toddlers gehaakt hebben, dan heb je waarschijnlijk al eens goed naar jouw steekverhouding gekeken. Bij het haken van amigurumi speelt jouw steekverhouding een grote rol, ook als je er niet zo bewust mee bezig bent. Zelfs als je met hetzelfde garen en dezelfde haaknaald haakt als in een patroon staat aangegeven kun je een ander formaat pop krijgen. Dit is weer afhankelijk van jouw hand van haken, oftewel jouw persoonlijke steekverhouding.

Wat is steekverhouding?

Kort samengevat is jouw steekverhouding de hoeveelheid steken die je op een bepaalde hoeveelheid centimeters haakt. Iedereen heeft een eigen steekverhouding. Daarom is het per amigurumi project handig om even te testen wat jouw steekverhouding precies is als je haakt met de aanbevolen materialen van je project. De steekverhouding wordt gemeten in het aantal steken of rijen wat je kunt meten in een aantal centimeters, bijvoorbeeld 10cm, 5cm of zelfs 2,5cm. Voor grote projecten wordt vaak gewerkt met het aantal steken over 10cm, want hoe groter de oppervlakte waarover je de steekverhouding meet, hoe nauwkeuriger het is. Bij kleinere projecten zoals amigurumi kun je de steekverhouding ook over 5cm meten.

Hoe werkt steekverhouding bij amigurumi?

Het formaat van jouw amigurumi wordt beïnvloedt door verschillende facetten.

  • De maat van je haaknaald
  • De dikte van het garen
  • Jouw steekverhouding

Dat las je eerder al in dit blog vol met amigurumi tips. Zelfs als met precies dezelfde haaknaald en precies hetzelfde garen als de ontwerper van een patroon haakt, kan het dus zijn dat jouw pop groter of kleiner wordt dan die van de ontwerper. De steekverhouding speelt hier een grote rol in. Wil jij amigurumi haken? Dan is het handig om de volgende drie tips in de gaten te houden!

Steekverhouding tips voor amigurumi

Tot slot deze drie tips die jou zullen helpen je steekverhouding constant te houden. Door goed te begrijpen welke rol de steekverhouding speelt bij het haken van amigurumi kun je rekening houden met hoe dit invloed zal hebben op je project. De juiste stekenverhouding gebruiken en consistent vol blijven houden zal er voor zorgen dat jouw amigurumi een mooie vorm zal krijgen!

Tip 1: Jouw amigurumi steekverhouding meten

Amigurumi haak je in rondes. Je steekverhouding bij het haken van amigurumi kan dus anders zijn dan je steekverhouding bij het haken van, bijvoorbeeld, een deken, trui of een mandala! Om de steekverhouding te meten is het belangrijk je proefje in rondes te haken. Ik haak als proef meestal een bol en gebruik daarvoor het patroon van het hoofd van het amigurumipatroon wat ik wil maken, zodat ik zeker weet dat ik voldoende rondes heb om te meten. Als je het hoofd hebt gehaakt, meet je met een meetlint over het breedste gedeelte van de bol jouw steekverhouding over 5cm. Meet het aantal steken in de breedte en het aantal rijen in de hoogte. Komt wat je gemeten hebt overeen met het patroon? Dan kun je starten met haken. Komt het niet overeen? Dan moet je iets veranderen om goed uit te komen.

Tip 2: Het corrigeren van je steekverhouding

Kom je erachter dat je steekverhouding afwijkt van de gegeven steekverhouding in het haakpatroon? Dan zul je je steekverhouding moeten corrigeren.

Kom je uit op meer steken en rijen dan aangegeven in 5cm? Dan haak je strakker dan de ontwerper. Gebruik in dat geval een haaknaald die een (halve) maat groter is dan wat in het patroon staat voor volgende proefbol. Kom je uit op minder steken en rondes dan aangegeven in 5cm? Dan haak je losser dan de ontwerper. Gebruik in dat geval een haaknaald die een (halve) maat kleiner is dan wat in het patroon staat voor volgende proefbol.

Wat in het patroon staat is een richtlijn, het is helemaal okee om met een andere naald jouw amigurumi te haken. Ieders steekverhouding is anders en het is verstandig om goed te bekijken welke haaknaald ervoor zal zorgen dat jouw amigurumi er op z’n opperbest uit zal zien!

Het kan zo zijn dat je steekverhouding bij het gebruiken van bepaalde soorten garens heel anders dan wanneer je met andere soorten garens haakt. Het kan dus zijn dat je met het ene garen in het patroon op een juiste verhouding uitkomt en voor een ander garen wel een andere maat haaknaald nodig hebt dan in het patroon staat aangegeven.

Tip 3: Je steekverhouding zal over tijd veranderen

Wist je dat jouw steekverhouding haast per maand kan veranderen? Je steekverhouding wordt beïnvloed door je houding en hoe gespannen je haakt, maar zal ook veranderen naar mate je meer handwerkervaring opdoet. Laat een haakproject daarom liever niet voor een hele lange tijd liggen. Mocht je het project wel een lange tijd moeten laten liggen, haak dan een nieuwe proefbol voor je verder gaat met het project en pas je haaknaald eventueel aan.