Haak je eigen aankleedpop: Een beginnershandleiding

Het haken van Aankleedpoppen is ontzettend leuk om te doen! Je kunt jouw gehaakte pop telkens een andere outfit geven om te dragen, waardoor je echt alle kanten op kunt met één pop. Ook stimuleert het haken van aankleedpoppen je creativiteit en zelfexpressie, doordat je je helemaal kunt uitleven met de outfits van de pop en hem of haar een eigen stijl kunt geven (of die van jou naar boven kunt laten komen). Maar waar te beginnen? Wil jij graag aan de slag met het haken van jouw eigen aankleedpop en weet je niet waar je moet beginnen? Dan is deze beginnershandleiding voor jou!

Dit heb je nodig om een aankleedpop te haken

Alles begint met het haakpatroon van de pop die je graag wil haken en het haakpatroon van diens outfit. Om met die patronen aan de slag te gaan, heb je natuurlijk haakmaterialen nodig! Denk aan:

  • De juiste maat haaknaald
  • Een handwerkschaar
  • Mooie steekmarkeerders
  • Een stopnaald (een naald zonder scherpe punt)
  • Een leuke projecttas
  • De juiste garens voor de pop: Kies voor een katoen of katoenblend. Als je een absolute beginner bent, houd dan het aanbevolen materiaal in het patroon aan of kies voor een haakpakket waar al het garen al in zit!
  • Andere materialen zoals: knopen, sluitingen, vulling, ijzerdraad en veiligheidsoogjes.

Aankleedpop haken stap 1: De basistechnieken

Om een aankleedpop te kunnen haken, zul je wat basistechnieken in de vingers moeten krijgen. Zorg er voor dat je de basis haaksteken beheerst, zoals de losse, halve vaste, vaste, half stokje en het stokje. Ook is het handig dat je de verschillende afkortingen van de haaksteken herkent. Oefen niet alleen met het haken van rijen, maar ook met het haken in een spiraal. Tot slot is het belangrijk dat je weet hoe je kunt minderen en meerderen én dat je al eens eerder in een project van kleur hebt gewisseld. Begin jij net pas met het haken van amigurumi? Dan vind je in dit blog nog wat tips en tricks!

Aankleedpop haken stap 2: Een haakpatroon uitkiezen

Wist jij dat er maar liefst vijf Amilishly aankleedpoppen zijn die je kunt haken?

Elsa, Killian, Malaika, Malu en Levi.

Aankleedpop haken stap 3: De aankleedpop haken

Nu je een patroon van een aankleedpop hebt dat je wil gaan haken is het tijd om te beginnen! In het haakpatroon staat precies omschreven wat je moet doen om een leuke aankleedpop te haken. Je volgt heel eenvoudig de stapsgewijze instructies voor het haken van de basispop uit het patroon. Don’t worry als je even niet weet wat er staat. Leg je pop eventjes aan de kant, maak een kop thee en kijk dan opnieuw naar het patroon. Je zult al snel merken dat af en toe even afstand nemen een wereld van verschil maakt!

Amilishly patronen worden altijd uit één stuk gehaakt en dat betekent dat je geen ledematen aan elkaar hoeft te zetten. Je bent dus écht helemaal klaar als de laatste steek van het patroon gehaakt is.

Vind je het leuk als jouw gehaakte aankleedpop kan bewegen? Geef de pop dan een ‘skelet’ van ijzerdraad. Ik leg je hier precies uit hoe je dat doet.

Aankleedpop haken stap 4: De poppenkleertjes haken

Bij ieder patroon van een Amilishly aankleedpop zit gratis het patroon van een outfit, maar je kunt er dus ook voor kiezen om jouw gehaakte pop een andere outfit aan te trekken. Je kunt iedere outfit ook helemaal anders maken door de kleurstelling te veranderen. Een drietal leuke tips voor het haken van kleding voor jouw aankleedpop:

  • Pas de kleding van jouw aankleedpop tijdens het haken al om te grote of te kleine kledingstukken te voorkomen.
  • Trek kledingstukken altijd van onder naar boven aan zodat ze niet vast komen te hangen in de haren van de pop.
  • Verander de lengte van gehaakte kleding om outfits nog meer te personaliseren.

Aankleedpop haken stap 5: Jouw aankleedpop personaliseren

Je kunt jouw aankleedpop niet alleen personaliseren door kleding aan te passen in kleur of lengte, maar ook door met leuke accessoires te spelen! Geef jouw gehaakte pop bijvoorbeeld een kroontje of een ieniemienie bril, maak een ketting van kleine kralen of gebruik andere miniatuur items om jouw popje levendiger te maken. Je kunt ook een heuse kledingkast bouwen van een kartonnen doos en alle outfits met mini kledinghangers ophangen. Speel lekker met hoe jij jouw gehaakte aankleedpop vorm geeft en heb vooral heel veel plezier!

Neem eens een kijkje in de We love Amilishly groep of via Instagram door naar #Amilishly te zoeken en vind inspiratie voor jouw volgende Amilishly pop.

Mocht je vragen hebben over Amilishly patronen, stuur dan gerust een mailtje naar info@amilishly.nl