Krullen haken voor jouw amigurumi

Amigurumi popjes moeten natuurlijk van een mooi kapsel worden voorzien. Sommige poppen, zoals Elsa, hebben lang, stijl haar en sommige poppen, zoals Killian, hebben heel kort haar. Poppen zoals Malaika hebben strakke krullen en poppen zoals Macy hebben langere, lossere krullen. Een mooi kapsel maakt jouw amigurumi popje helemaal af. Hoewel stijl haar haken heel eenvoudig is, kan het haken van krullen uitdagend zijn. Daarom nemen we in dit blog een kijkje naar hoe het haken van verschillende soorten krullen precies werkt.

Krullen haken voor jouw amigurumi

Ga je er een dagje op uit? Dan zul je heel veel verschillende mensen met heel veel verschillende soorten krullen zien. Als we het hebben over mensenharen, bestaan er een tiental verschillende soorten krullen. Van licht golvende krullen tot kroeshaar met hele kleine krullen. Tijdens het haken van amigurumi popjes kun je proberen de verschillende krultypes na te bootsen. Ik heb vijf verschillende soorten krullen die ik haak. In dit blog zullen we drie soorten krullen nader bekijken.

  • Een stevige, golvende krul: Krul nummer 1
  • Een elastische krul: Krul nummer 2
  • Een strakke krul: Krul nummer 3

Haakmaterialen om krullen mee te haken

Om krullen te maken, heb je geen hele vreemde spullen nodig. Een haaknaald die één maat kleiner is dan aangegeven op de wikkel (lees in dit blog waarom), het garen dat je wilt gebruiken, een naald en een handwerkschaar zijn al voldoende. Tijdens het ontwerpen van mijn verschillende amigurumi poppen heb ik heel veel geëxperimenteerd met het haken van krullen. Ik heb met verschillende garens in verschillende diktes geëxperimenteerd en heb hier ook verschillende haaknaalden voor gebruikt. Om de verschillen tussen deze drie krullen duidelijk te krijgen, heb ik voor dit blog voor iedere krul dezelfde materialen gebruikt.

Gebruikte steken en afkortingen
GK     
goede kant werk
VK     
verkeerde kant werk
l     losse
kl     keerlosse
stk     
steek/steken
v     
vaste
vlg     
volgend(e)
*-*     haak stk tussen * en * het aantal aangegeven keer

Krullen haken Patroon 1

Deze gehaakte krullen zijn heel zacht. Ze waaien mee op de wind en kunnen ge-styled worden door ze bijvoorbeeld in een staartje te doen. In het voorbeeld heb ik ze gehaakt met Stone Washed 816 Coral en gebruikte ik een haaknaald van 2.0mm.

Rij 1: VK: haak 24l, 1kl, keer [25] of haak een veelvoud van 3l +1kl om de gewenste lengte voor jouw krul te bereiken.

Rij 2: GK: Start met haken in de 2e l vanaf de naald, *2v, 2v in vlg* x8 [32]

Knip de draad af, leg een stevige knoop in het begin en einddraad en bevestig de krul met naald en draad waar gewenst.

Krullen haken Patroon 2

Als ik krullen haak, dan haak ik vaak deze krullen. Dit patroon is een van mijn favoriete technieken om krullen mee te haken. Ze zijn zacht en los genoeg dat je er van alles mee kunt zonder dat ze te sluik hangen. In het voorbeeld heb ik ze gehaakt met Stone Washed 833 Beryl en gebruikte ik een haaknaald van 2.0mm.

Rij 1: VK: haak 24l, 1kl, keer [25] of haak een veelvoud van 2l +1kl om de gewenste lengte voor jouw krul te bereiken.

Rij 2: GK: Start met haken in de 2e l vanaf de naald, *1v, 2v in vlg* x12 [36]

Knip de draad af, leg een stevige knoop in het begin en einddraad en bevestig de krul met naald en draad waar gewenst.

Krullen haken Patroon 3

Deze gehaakte krullen zijn mijn absolute favoriet! Ze hebben veel volume en zijn heel mooi in model te brengen. In het voorbeeld heb ik ze gehaakt met Stone Washed 806 Canada Jade en gebruikte ik een haaknaald van 2.0mm.

Rij 1: VK: haak 24l, 1kl, keer [25] of haak een veelvoud van 1l +1kl om de gewenste lengte voor jouw krul te bereiken.

Rij 2: GK: Start met haken in de 2e l vanaf de naald, *2v in vlg* x24 [48]

Knip de draad af, leg een stevige knoop in het begin en einddraad en bevestig de krul met naald en draad waar gewenst.

Tip voor het haken van krullen:

Haak altijd met een kleinere haaknaald als je krullen haakt. Krullen moeten strak gehaakt worden, zodat ze mooi vallen. Zoals je gezien hebt bij de voorbeelden, zijn het de verschillende soorten steken die een krul hun vorm geven. Het is altijd belangrijk om de krul strak te haken, welk patroon je ook gebruikt. En om dat te kunnen doen, heb je dus een kleinere maat haaknaald nodig.

Neem de tijd om te oefenen met het haken van de verschillende soorten krullen. Alleen dan weet jij welke krul het mooist bij jouw amigurumi past.

Liefs,