Een vraag die mij vaak gesteld wordt – zowel online als op beurzen – is welk type garens je kunt gebruiken om amigurumi mee te maken. Ik beantwoord die vraag graag, maar ik wil daar wel de notitie bij maken dat ik hem beantwoord vanuit mijn persoonlijke ervaring. De types die ik behandel in dit blog heb ik allemaal zelf mee gewerkt en vanuit die ervaring wordt dit blog opgebouwd. Het kan dus zijn dat jij een andere ervaring hebt en dat mag er ook zeker zijn. Ook kunnen er verschillen zijn tussen merken onderling, waardoor het ene merk voor jou of mij fijner voelt dan het andere. 

Een terugblik
Vier verschillende typen garen hebben bij mij de revue gepasseerd sinds ik mijn amigurumi avontuur begon. Zo ben ik begonnen met het haken van amigurumi rond 2009 en dat was met acryl. In 2009 waren de wolwinkels in mijn omgeving schaars en ging ik naar de Zeeman om acryl te kopen om amigurumi en andere haakwerken mee te maken. Vanaf 2012 kreeg het haken van amigurumi steeds meer bekendheid in Nederland en rond 2014 kwamen de eerste amigurumiboeken van bekende Nederlandse hakers en haaksters uit. Ook leerde ik meer garenmerken kennen en kon ik in mijn omgeving steeds meer typen garen vinden zoals katoen en katoen/acryl blends en ging ik deze gebruiken voor mijn eigen ontwerpen. Later in 2018 kwam daar ook wol bij kijken omdat ik verliefd werd op de schilderachtige handgeverfde garens die ik op de Handwerkbeurs tegenkwam en daar kleding voor Elsa van wilde gaan maken en inmiddels is de eerste amigurumi van handgeverfde garens ook een feit…

Vier typen garens dus die allemaal gebruikt zouden kunnen worden om amigurumi mee te maken:

  1. acryl;
  2. katoen;
  3. katoen/acryl blends en;
  4. wol.

Acryl
Acryl is zoals ik eerder zei het garen waarmee ik begon om amigurumi te haken. Acryl garens zijn niet duur in de aanschaf en de kleuren zijn rijk. Ook is het een licht materiaal om mee te werken en gaat het lang mee. Maar helemaal geschikt voor amigurumi? Ik merkte bij het haken dat ik hard moest werken om de steken strak genoeg te krijgen om geen vulmiddel te laten doorschijnen en dat de amigurumi minder makkelijk zijn vorm vast hield. Acryl is namelijk best stretchy en dat is niet waar ik als amigurumi haakster naar zoek, zeker niet bij poppen en knuffels waarbij verhoudingen belangrijk zijn.

Opties voor Acryl garen:

Katoen
Katoen is vooral in Nederland het meest gekozen garen voor het haken van amigurumi. Ook garens die 100% katoen zijn, eventueel gemerceriseerd, zijn niet duur in de aanschaf en verkrijgbaar in grote kleurscala. Het materiaal is echter zwaar, wat een grotere pop of knuffel meer gewicht meegeeft. Katoen is wel goed vormvast en je kunt het makkelijk strak haken, zodat de steken goed tegen elkaar aan blijven zitten. Gemerceriseerd katoen splijt minder snel dan de 100% katoen, wat ervoor zorgt dat dat fijner haakt als je bezig bent met amigurumi. Ik gebruik zelf vooral gemerceriseerd katoen voor veel van mijn ontwerpen, omdat ik er heel fijntjes mee kan haken en het een mooie steekdefinitie en stevige pop geeft.

Opties voor katoen garen:

Katoen/Acryl Blends
Katoen/Acryl blends voegen de beste kwaliteiten van acryl en katoen samen. Het materiaal is veel lichter dan gewoon katoen, maar heeft wel de vormvaste kwaliteit mits de verhouding katoen en acryl in balans is. Ook kunnen de steken strak op elkaar gehaakt worden en is het materiaal zachter dan gewoner katoen, wat de pop of knuffel fijner aan laat voelen. Wat ik wel heb gemerkt is dat deze blends sneller splijten dan gemerceriseerd katoen, wat het haken wel lastiger maakt. Ik gebruik dit soort garen graag voor de huid (denk aan het zachte Softfun), haar en kleding (denk aan Stone Washed) voor mijn poppen, omdat ze net een andere structuur hebben dan gewoon haakkatoen en daardoor wat meer leven aan de pop geven.

Opties voor Katoen/Acryl Blend garen voor de huid van poppen of het maken van diertjes:

Opties voor Katoen/Acryl Blend garen voor het haar en kleding van poppen of het maken van diertjes:

Wol
Wol wordt eigenlijk helemaal niet vaak gekozen voor het haken van amigurumi, al lijkt daar door de komst van amigurumipatronen met sokkengaren wel verandering in te komen. Wol is namelijk sneller duurder in aanschaf dan de bovenstaande opties, waardoor de knuffel of pop prijziger wordt om te maken. Er zijn vele merken en kleurscala om uit te kiezen en ook handgeverfde garens behoren tot de mogelijkheden. Wol is slijtvast en zeker merino garens voelen heel zacht aan. Tijdens het haken merk ik dat ik niet veel moeite hoef te doen om de steken mooi strak op elkaar te krijgen en dat het vormvast is, maar dat het zachter oogt dan wanneer ik de pop met katoen zou haken. Wol splijt wel makkelijker dan haakkatoen tijdens het haken, dus soms is het opletten om goed in te steken.

Opties voor effen wol garen:

Samengevat gaat mijn voorkeur uit naar katoen, een katoen/acryl blend of wol voor het maken van amigurumi. Welke keuze ik daar in maak heeft te maken met welke uitstraling ik de amigurumi mee wil geven. Acryl vind ik persoonlijk minder fijn om amigurumi mee te haken.

Ik hoop dat je iets aan dit blog hebt!

Liefs,