Krullend haar haken: Het juiste garen gebruiken

Jouw amigurumi verdient een leuk kapsel. Wil je eens voor wat anders gaan dan stijl haar? Dan is het misschien wel leuk om krullend haar te haken! In een eerder blog gingen we al stap voor stap aan de slag met het haken van krullen. Nu is het tijd om eens te bekijken welke soorten garens ideaal zijn om krullen mee te haken. Ook deel ik in dit blog nog twee gratis patronen om krullen mee te haken!

Gratis patronen krullend haar haken

Allereerst die twee patronen. In totaal heb ik vijf verschillende gratis patronen waar je krullen mee kunt haken online staan. Tijdens het ontwerpen van mijn verschillende amigurumi poppen heb ik heel veel geëxperimenteerd met het haken van krullen. Ik heb met verschillende garens in verschillende diktes geëxperimenteerd en heb hier ook verschillende haaknaalden voor gebruikt. Deze steken gebruik ik bij het haken van de verschillende krullen:

Gebruikte steken en afkortingen
GK         
goede kant werk
VK         
verkeerde kant werk
l              losse
kl            keerlosse
stk         
steek/steken
v            
vaste
vlg         
volgend(e)
*- *        haak stk tussen * en * het aantal aangegeven keer

Krullen haken Patroon 4

Met dit 4e gratis krullen haak patroon haak je strakke krullen. Net zoals de krullen van Malaika!

Haak met Stone Washed 805 Blue Apatite en gebruik een haaknaald 2.0mm.

Rij 1: VK: haak 24l, 1kl, keer [25] of haak een veelvoud van 1l +1kl om de gewenste lengte voor jouw krul te bereiken.

Rij 2: GK: Start met haken in de 2e l vanaf de naald, *3v in vlg* x24 [72]

Knip de draad af, leg een stevige knoop in het begin en einddraad en bevestig de krul met naald en draad waar gewenst.

Krullen haken Patroon 5

Tot slot het allerlaatste gratis krullenpatroon. Deze gehaakte krullen zijn ietsjes losser dan het vierde patroon. Laat jij jouw amigurumi popje dansen? Dan springen deze krullen heel leuk mee!

Haak met Stone Washed 810 Garnet en gebruik een haaknaald 2.0mm.

Rij 1: VK: haak 24l, 1kl, keer [25] of haak een veelvoud van 1l +1kl om de gewenste lengte voor jouw krul te bereiken.

Rij 2: GK: Start met haken in de 2e l vanaf de naald, *4v in vlg* x24 [96]

Knip de draad af, leg een stevige knoop in het begin en einddraad en bevestig de krul met naald en draad waar gewenst.

Welk garen gebruik ik om krullen te haken?

Sinds ik met het haken van amigurumi met krullen begon, hebben vier verschillende soorten garen mij de revue gepasseerd. Ik begon krullen te haken met acryl. In 2009 waren de wolwinkels in mijn omgeving schaars en ging ik naar de Zeeman om acryl te kopen. Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en heb ik heel veel verschillende soorten garens leren kennen. Laten we ze op een rijtje zetten:

  • Garens van acryl: Bij acryl is het een uitdaging om krullen goed strak te krijgen. Ook houden krullen gehaakt van acryl minder makkelijk hun vorm.
  • Katoengarens: Katoen is vooral in Nederland het meest gekozen garen voor het haken van amigurumi. Katoen is heel vormvast. Ik gebruik zelf vooral gemerceriseerd katoen als ik krullen haak. Gemerceriseerd katoen splijt namelijk minder snel dan de 100% katoen. Omdat katoen relatief zwaar is, zakken deze krullen wel iets uit.
  • Katoen/Acryl blends: Deze blends voegen de beste kwaliteiten van acryl en katoen samen. Ik gebruik dit soort garen daarom ook het vaakst om krullen mee te haken. Scheepjes Stone Washed, en Durable Cosy Fine zijn twee garens waar ik razend enthousiast over ben.
  • Wol: Ook wol kun je gebruiken voor jouw gehaakte krullen. Wol is heel licht, waardoor je een mooie losse krul krijgt.

Het juiste garen voor jouw gehaakte krullen vinden is een belangrijke taak. Wat ook belangrijk is, is het gebruiken van materialen die prettig in de hand liggen. Mijn favoriete haaknaald is de Tulip Etimo Red en ik heb deze handwerkschaar tijdens het haken altijd dichtbij liggen.

Tips voor het haken van krullend haar

Wist jij dat je krul er bij elk type garen er helemaal anders uit kan zien? Zo zakken krullen gehaakt van katoen wat sneller uit en is een krul gehaakt met een katoen/acryl blend wat lichter. Die krullen blijven dan ook beter in de vorm zitten. Je kunt overigens de krullen die je haakt een handje helpen door de krul zelf in een krul te draaien. Dit doe je net nadat je de krul hebt gehaakt. Het is niet nodig om krullen verder te fixeren. Als ze eenmaal in een krul zitten, blijven ze ook zo zitten. Ga jij aan de slag met het haken van krullen in verschillende garens? Stuur me vooral op Instagram of Facebook een foto van jouw amigurumi popje met gehaakte krullen!

Liefs,