Een tijdje geleden mocht ik één van mijn Instagram vriendinnen Yvonne interviewen, te lezen in dit blog. Doordat jullie zo enthousiast reageerden, heb ik besloten om voor dit blog meer van mijn collega amigurumisten te interviewen. Jessica Harmsma van Jesstijl werd veel door jullie aangevraagd en dat snap ik wel. Deze amigurumi ontwerpster en Instagram vriendin maakt namelijk prachtige amigurumi. Tijd om haar beter te leren kennen dus! Lees je mee?

Als ik aan Jesstijl denk, denk ik gelijk aan de Bollebelly’s, die met hun schattige ronde buikjes op dit moment het grootste aantal Jesstijl patronen representeren. Andere patronen zijn de BakjesS, BolleBungels en de Mama dierenknuffels. Hoe is de eerste Bollebelly ontstaan?
Jessica: “Vorig jaar op vakantie in Frankrijk is Bollebelly kikker Frog geboren, de eerste Bollebelly in deze reeks. Ik had een beeldje gevonden met een soortgelijke houding en daar ben ik door geïnspireerd geraakt en mee aan de slag gegaan.
Ik vond het altijd al leuk om buikjes te haken en deze houding vond ik perfect en geweldig, ik was er meteen helemaal blij mee. Ik ben meteen nog twee Bollebelly’s gaan maken: olifant Maximus en konijn Sally waren ook snel geboren. Ik wilde drie patronen tegelijk uitbrengen en kijken wat de serie zou gaan doen. Ik had nooit verwacht dat ik precies 1 jaar later nog steeds Bollebelly’s aan het maken zou zijn, omdat het zo in de smaak valt. Echt fantastisch! .”

>> Klik hier voor het patroon van Bollebelly kikker Frog in de webshop van Jessica (Nederlandstalig)

Amigurumi is echt jouw ding als ik naar je Instagram feed kijk. De meeste knuffel patronen die op jouw feed voorbijkomen zijn geïnspireerd op dieren en soms kun je ook poppen terugvinden in Jesstijl-land. Heb je een bepaalde voorkeur voor dieren of poppen? En als je een voorkeur hebt, waar komt dat vandaan?
Jessica: “Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet echt een voorkeur heb voor dieren of poppen. Ik vind het alle twee echt onwijs leuk om te maken.
Wel klopt het dat amigurumi echt mijn ding is. Ik vind het heel erg leuk om een dier of pop die ik in mijn hoofd heb met een draad en haaknaald geboren te zien worden en dat ik mijn fantasiebeeld dan ineens in mijn handen heb. Ook vind ik het ontzettend leuk om andere vormen te gebruiken, zoals ovaal of vierkant. Vormen die wel gewoon bestaan maar niet heel standaard zijn in amigurumi.
Ik hou ervan om het dan net iets anders te doen en mezelf echt uit te dagen. Ik merkte dat klanten daar in het begin, vooral tijdens de Notenkraker cal, (die plaats vond in de Facebookgroep van Jessica, red.) echt aan moesten wennen, maar het ondertussen wel van mij gewend zijn en er nu heel erg leuk op reageren. Daar doe je het voor!”

>> Benieuwd naar de Facebookgroep van Jesstijl? Klik hier om lid te worden van Jesstijltjes!

Jouw werkdag als amigurumi ontwerper bestaat natuurlijk niet alleen maar uit haken. Je beheert een leuke Facebook groep, plaatst foto’s en filmpjes op jouw sociale media kanalen en houd je bezig met organiseren van CAL’s. Kun je ons meenemen hoe een typische werkdag er voor jou uit ziet?
Jessica: “Ooeh hahaha! Ik moest erg lachen om deze vraag.
Oké ik beken.. ik heb PTSS en ADD. Dus mijn dagen kunnen nogal (meestal) chaotisch zijn. Ik ben dus echt nog steeds zoekende naar een goed ritme, en probeer sinds kort echt een weekschema te maken.

In het begin van JesStijl was het nog niet zo heel druk, maar het wordt steeds drukker en drukker. s’Morgens als ik mijn lieve kids naar school heb gebracht en wat huishoudelijke klussen heb verricht, pak ik een lekker bakkie koffie en ga ik naar mijn werkkamer op zolder. Een fijne werkplek waar ik heerlijk kan werken. Afhankelijk van wat er op de planning staat ga ik aan de slag voor JesStijl (haken, administratie, social media, patronen uitwerken, fotograferen).
Aan het eind van de morgen stop ik er mee en ga ik even onze trouwe viervoeter Lien uitlaten en vervolgens lunchen en eventjes heerlijk niksen. Daarna nog heel even aan de haak en dan zit vervolgens mijn werkdag erop (naja dat is mijn planning maar dat loopt dus meestal anders).

Als de kids vrij zijn van school ben ik druk met deze leukerds (sport, zwemmen, enz) en het huishouden moet gedaan worden. Het is eigenlijk niet de bedoeling om daarna nog met Jesstijl bezig te zijn maar aangezien haken mijn hobby is kruip ik ’s middag of ’s avonds vaak nog wel achter de haaknaald, vooral als ik met iets nieuws gestart ben. Dan moet het eruit en kan ik m’n nieuwe project heel moeilijk wegleggen.”

Wat doe je als je niet aan het haken bent?
Jessica: “Als ik niet haak, moet ik natuurlijk de huishoudelijke klussen doen. Daarnaast vind ik het fijn om tijd door te brengen met mijn man en kids, dit kan gewoon lekker thuis, maar we vinden het ook fijn om naar het strand van Sint Maartenszee te gaan.

Qua hobby’en vind ik het erg leuk om te Legoën, series kijken, of lekker in m’n Harry Potter boek te lezen. Gezellig bijkletsen met vrienden/vriendinnen vind ik ook heel fijn.

Tekenen/handletteren heb ik ook veel gedaan. Ik zou dit heel graag weer willen oppakken, maar op één of andere manier gun ik me er geen tijd meer voor. Ik moet eerlijk bekennen dat nu ik een eigen bedrijf heb, het toch veel lastiger is om andere hobby’s uit te voeren dan haken. De rust om andere dingen te doen hoop ik snel terug te vinden. ”

Welke dromen en doelen heb je voor Jesstijl? Waar zou je willen zijn over twee jaar?
Jessica: “Ooh wat een leuke vraag!
Eigenlijk leef ik NU in een grote droom! JesStijl starten was een onverwachte beslissing, maar daarmee heb ik zo veel geleerd van mezelf en ben ik zo ontzettend gegroeid. Dat Mijn droom nu eigenlijk in volle gang is!

Droom niet je leven…. Maar leef je dromen!

Ik fantaseer me natuurlijk altijd helemaal los op JesStijl. Ik ga uiteraard nog meer leuke patronen uitbrengen en de series die ik al heb wil ik verder uitbreiden. Een nieuwe serie erbij lijkt me heel leuk en sluit ik niet uit ;).

Dan moet ik eerlijk bekennen dat het wel heeeeeel erg leuk zou zijn om een eigen boek te maken. Wie weet zit dat er ooit in! Een eigen JesStijl boek, hoe leuk zou dat zijn!

Maar voorop hoop ik gewoon dat JesStijl een succes gaat worden en dat ik mensen kan blijven inspireren met mijn ontwerpen. Dat is voor mij gewoon het allerbelangrijkste.”

Als iemand begint met het haken van jouw patronen, welk patroon raad je dan aan om mee te beginnen?
Jessica: “Ik zou mijn allereerste patroon sprinkhaan Jumper aanraden. Dan wil je natuurlijk weten waarom? Nou dat is heel simpel, gewoon omdat het mijn favoriete JesStijl is. Hij is vrolijk, anders en gewoon leuk (al zeg ik het zelf ;))!”

>> En Jumper? Die vind je hier! (Nederlandstalig)

Enorm bedankt voor je tijd!

.

Dit is was het interview met Jessica Harmsma (@Jesstijl). Ik hoop dat je het net zo leuk vond om te lezen als dat ik het vond om het interview af te nemen.

Liefs,

Bewaren op Pinterest? Sla dan de afbeelding hieronder op: