🇳🇱 Een tijdje geleden kwam het eerste haakboek Powerfrauen Häkeln van één van mijn Instagram vriendinnen Yvonne uit. Op Instagram is ze beter bekend als @Kreatyvchen en op haar feed kun je de meest schattige pastelkleurige popjes zien. Haar nieuwe boek was voor mij een leuke aanleiding om jullie beter kennis te laten maken met deze vrolijke en enthousiaste Duitse ontwerpster. Haar boek is voorlopig alleen nog maar in het Duits beschikbaar, maar wie weet? Er worden op dit moment zo veel leuke haakboeken naar het Nederlands vertaald dat dat voor dit toffe boek ook wel zou kunnen. Het interview heb ik in het Engels afgenomen, daarom is dit blog tweetalig.

🇬🇧 A little while ago, the first crochet book Powerfrauen Häkeln, by one of my Instagram friends Yvonne was published. On Instagram she is known by the name @Kreatyvchen and on her feed you can find the most dreamy pastel colored dolls. Her new book seemed as a good reason to let you guys get acquainted with this cheerful and enthousiastic German designer. Her book is only available in the German language for now, but who knows? Many great crochet books are currently being translated in other languages, so that is also very much a possibility for this gem of a book. The interview has been conducted in English, which is why this blog is bilingual. 

🇳🇱 Een tijdje geleden heb je je bezig gehouden met het schrijven van het boek Powerfrauen Häkeln (Sterke vrouwen om te haken), maar je was al bezig met ontwerpen van popjes voor je boek uitkwam. Kun je me meer vertellen over je eerste poppen ontwerp April en hoe je haar ontworpen hebt?
Yvonne: “Eerst hield ik me alleen maar bezig met het haken van dieren of dekens. Toen ik begon met het haken van poppen, kwam ik er snel achter dat ik poppen haken geweldig vind en dat ik graag meer poppen wilde haken. Er waren al zo veel patronen voor dieren en poppen waren op dat moment wat schaarser. Dit was voor mij ook de reden om met het haken van poppen te beginnen. Ik had al een aantal ideeën in mijn hoofd voor April. De lente is namelijk mijn favoriete seizoen. Ik houd echt van de kersenbloesem en andere bloemen die dan tot bloei komen, de temperatuur is perfect en de zon gaat meer schijnen. Ik noteerde alles wat ik met de lente associeer en begon een popje te ontwerpen waarin al die facetten tot uiting zouden komen. Voor ik daadwerkelijk mijn haaknaald erbij durfde te pakken, moest ik echter wel een paar obstakels overwinnen. Ik was namelijk best wel onzeker over mijzelf. Ben ik wel creatief genoeg en kan ik wel zo iets moeilijks maken? Zal de pop er wel goed uit zien? Zouden anderen haar wel leuk vinden? Uiteindelijk ben ik daar gelukkig wel overheen gekomen en had ik de moed om door te gaan. Toen ik uiteindelijk April in mijn handen had, voelde ik me zo trots en dat was een geweldig gevoel.”

>> Klik hier voor het patroon van April in de Etsyshop van Yvonne (Engelstalig)

🇬🇧 Recently you wrote the crochet pattern book Powerfrauen Häkeln (Empowered Women to Crochet), but you were designing dolls before you wrote this book. Can you tell more about your first doll design April and how you created her?
Yvonne: “At first I only crocheted animals or blankets. When I started to crochet my first doll, I quickly realized that I love dolls and would like to crochet more dolls. However, there were innumerable animal patterns, dolls were a little rarer back then. Because of this, I decided to create my own doll. I already had a few ideas in my head regarding April. Spring is my favourite time of the year. I love the cherry blossoms and flowers that bloom, the temperature is perfect and the sun shines more often. So I made notes about what I associate with spring, and started to create a doll that shows all the facets of spring. However, before I actually reached for the crochet hook, I needed to overcome some hurdles. I had great self-doubts. Am I that creative at all and can do so difficult things? Will the doll look good? Would others like it? In the end, I managed to overcome those feelings and build up courage. When I finally held the finished April in my hands I was so proud and it was an incredible feeling.”

>> Click here for the pattern for April in Yvonne’s Etsyshop (Pattern in English)

🇳🇱 Na April kwamen er meer prachtige poppen op je Instagramfeed (Nana, Candice en zelfs Marilyn die later ook in je boek verscheen). Wat vind je het leukst aan het haken van poppen?
Yvonne: “Ik vind het leuk om poppen te haken omdat het verfijnd is en omdat je er zo veel mee kunt. Als voorbeeld: Je kunt op ontelbare manieren een kapsel maken voor je pop en elke pop een eigen gezichtsuitdrukking geven om echte unieke poppen te maken. Ik houd daarnaast ook van mode en het zelf creeëren en ontwerpen van kleding, wat ook een leuk aspect is van het ontwerpen van poppen. Omdat mijn poppen vaak ook ijzerdraad bevatten, kunnen ze ook opzichzelf staan en kun je ze neerzetten in coole poses.”

🇬🇧 After April, more beautiful dolls appeared on your Instagram feed (Nana, Candice and even Marilyn who later appeared in your book). What do you love about crocheting dolls so much?
Yvonne: “I love to crochet dolls because the work is delicate and you can bring in so many variations. For example, there are unlimited variations of how to crochet hair and with unique facial expressions you can create really one-of-a-kind dolls. I also love fashion and creating/designing clothes myself is also a nice aspect. Since my dolls are usually made with wire in each limb, they can also stand on their own and do cool poses.”

🇳🇱 Na maanden hard gewerkt te hebben, kondigde je eerste amigurumi haakboek Power Frauen Häkeln aan. Kun je ons meer vertellen over hoe je boek tot stand kwam (Waarom dit onderwerp je dicht aan het hart staat) ?
Yvonne: “Ik ontwierp het patroon voor Marylin in 2019 en Marylin werd heel populair, niet alleen op Instagram. Ik merkte dat het patroon voor Marylin vaak gekocht of opgeslagen werd in mijn Etsy-shop. Op een dag nam een redacteur van de uitgever EMF-Verlag contact met me op, vertellende dat ze mijn Marylin op Etsy had gezien en haar heel gaaf vond. We raakten aan de praat en het idee voor mijn boek en het onderwerp sterke vrouwen kwam ter sprake. Ik was direct enthousiast! Mijn eigen boek, dat had ik echt nooit in mijn leven verwacht en het was als een droom die uit kwam voor mij. Dus ik accepteerde de opdracht en ging aan de slag.”

>> Klik hier voor het boek Power Frauen Häkeln (Let op: Duitstalig!)

🇬🇧 After months of hard work, you announced your first amigurumi crochet book Power Frauen Häkeln. Can you tell us a little bit more about how your book came to be? (Why this subject and what does it mean to you)
Yvonne: “I designed the pattern for Marylin in 2019 and Marylin turned out to become really popular, not just on Instagram. I noticed that the pattern for Marylin was often bought or favorited in my Etsy-shop. Then one day, an editor from the publisher EMF-Verlag reached out to me, saying she had seen my Marylin on Etsy and thought she was awesome. We got in touch and then the idea for the book and the topic of empowered women came up. I was immediately on fire! My very own book, I wouldn’t have expected that in my life and it was like a dream came true for me. I accepted and work started.”

>> Click here for the book Power Frauen Häkeln (Please note: Book available in German only!)

🇳🇱 Wat vond je het leukst aan het ontwerpen van de dames in dit boek?
Yvonne: “Ik heb me enorm verdiept in elke dame die ik voor mijn boek wilde gaan haken, voor ik begon. Wat maakt haar wie ze is, welke moeilijkheden kwam ze tegen, hoe kleedde ze zich of hoe kan ik haar kenmerken het beste neerzetten in het boek. Tijdens het haken, had ik deze details altijd in mijn achterhoofd en ik vond het erg belangrijk dat alle poppen de vrouw in kwestie eer aan zouden doen. Ik ben echt enorm blij dat ik zulke krachtige vrouwen mocht haken en ik ben ook trots op hoe mooi het boek is geworden.”

🇬🇧 What did you love most about designing the ladies in this book?
Yvonne: “I have studied every woman I wanted to crochet very intensively beforehand. What makes her who she is, what difficulties did she have to go through, how did she dress or how do best capture her look later in the book. When I crocheted, I always had these details in mind and making my doll live up to that was a great incentive for me. I’m really happy that I was allowed to crochet so powerfull women and I’m also a little proud of how beautiful the book has become.”

🇳🇱 Wat staat er nu voor Kreatyvchen op het programma? Meer poppen, een nieuw boek? Of ga je een compleet andere kant op?
Yvonne: “In elk geval ga ik meer poppen haken. Natuurlijk wil ik mijzelf ook verder ontwikkelen en nieuwe dingen leren. Misschien probeer ik wel andere dingen dan poppen op een zeker moment, maar voor nu ben ik nog steeds verslaafd aan het haken van poppen.

Oh ja, een tweede boek zou geweldig zijn. Maar er is nog niks gepland. Al zou ik het zeker willen.”

🇬🇧 What’s next for Kreatyvchen? More dolls, another book? Or a completely different direction?
Yvonne: “In any case, more dolls will follow. Of course I would like to develop myself further and learn new things, maybe I‘ll try something other than dolls at some point, but at the moment I am still hooked on crocheting dolls.

Oh yes, a second book would be great. However, nothing is planned yet. But I would definitely like to.”

🇳🇱 Enorm bedankt voor je tijd!

🇬🇧 Thank you so much for your time!

.

Dit is was het interview met Yvonne Rapp (@Kreatyvchen). Ik hoop dat je het net zo leuk vond om te lezen als dat ik het vond om het interview af te nemen.
This is it for the interview with Yvonne Rapp (@Kreatyvchen). I hope you enjoyed reading the interview as much as I loved interviewing Yvonne.

Liefs,
Love,

Bewaren op Pinterest? Sla dan de afbeelding hieronder op:
Want to save this blog on Pinterest? Please pin the image below: