Platte vormen haken met Amilishly
Het is zó fijn om al mijn amigurumi tips voor jullie te verzamelen. In dit blog heb ik een bizarre hoeveelheid info bij elkaar weten te rapen. Zó veel info zelfs dat het maar liefst twee blogs zijn geworden! In dit blog vind je alle info over amigurumi basisvormen. En dit is dus nog slechts deel 1! In dit deel lees je alles over het haken van platte vormen zoals vierkanten, vijfhoeken, zeshoeken, de volledige cirkel en de ovaal.

Het belang van gehaakte platte vormen
De naam ‘platte vormen’ zegt het al een beetje. Deze vormen zijn 2-dimensionaal. Je gebruikt platte vormen in amigurumi bijvoorbeeld om oren van beestjes te haken, expressieve ogen te haken en decoratieve accessoires zoals de bloemen van Malu of de vleugels van engeltje Bianca. De kleding van jouw amigurumi popjes haak je ook voornamelijk plat. Dus het is heel fijn om precies te weten hoe je al die platte vormen op een mooie manier haakt.
Hoe haak je platte vormen?
Ik heb zes verschillende platte vormen voor je uitgewerkt. Yep, helemaal tot in de puntjes! Ben je op zoek naar een specifieke vorm? Scroll dan gerust verder! Ben je vooral nieuwsgierig naar alle vormen? Haak dan met me mee en dan gaan we ze één voor één langs.
Deze vormen kun je plat haken:
- Vierkant
- Vijfhoek
- Zeshoek
- 7- en 8-hoek
- (volledige) cirkel
- Ovaal
- Driehoek


Een vierkant haken
Een vierkant kun je op twee verschillende manieren haken. In rijen en in een spiraal. Als je in rijen haakt, haak je telkens een rij en aan het einde van de rij keer je je werk om. Haak je in een spiraal? Dan blijf je rond gaan, zonder de rondes te sluiten. Er is dan een duidelijke “verkeerde” en een “goede” kant en je ziet dat de hoeken wat ‘ronder’ zijn dan wanneer je in rijen haakt. Als je de techniek voor het haken van een vierkant onder de knie hebt, kun je dit ook toepassen voor het haken van een rechthoekige vorm.
Een vierkant in rijen haken
Gebruik haakkatoen naar keuze en haaknaald 2.5mm. Keerlossen tellen niet mee als steek.
Rij 1: Haak 6l, 1kl, keer [6]
Rij 2: 6v, 1kl, keer [6]
Rij 3-6: 6v, 1kl, keer [6]
Rij 7: 6v [6]
Knip de draad af en werk de draden weg.
Voor zo’n vierkant in rijen haak je in de hoogte 6 rijen met vasten en breedte ook 6 vasten. Als je een vierkant van 12 rijen en 12 vasten wil hebben, haak je om te starten 12 lossen en haak je 12 rijen met 12 vasten.
Een vierkant in een spiraal haken
Gebruik haakkatoen naar keuze en haaknaald 2.5mm.
Ronde 1: Haak 4v in een magische ring [4]
Ronde 2: *2v in volg v* x4 [8]
Ronde 3: *1v, 2v in volg v* x4 [12]
Ronde 4: *2v, 2v in volg v* x4 [16]
Ronde 5: *3v, 2v in volg v* x4 [20]
Ronde 6: *4v, 2v in volg v* x4 [24]
Voor een groter vierkant meerder je in hetzelfde ritme door tot je vierkant de gewenste grootte heeft.

Haak een vijfhoek
De basis voor een vijfhoek is hetzelfde als de basis voor het haken van een vierkant in een spiraal. Wel begin je nu met 5 steken in de ring.
Gebruik haakkatoen naar keuze en haaknaald 2.5mm.
Ronde 1: Haak 5v in een magische ring [5]
Ronde 2: *2v in volg v* x5 [10]
Ronde 3: *1v, 2v in volg v* x5 [15]
Ronde 4: *2v, 2v in volg v* x5 [20]
Ronde 5: *3v, 2v in volg v* x5 [25]
Ronde 6: *4v, 2v in volg v* x5 [30]
Voor een grotere vijfhoek meerder je in hetzelfde ritme door tot je vijfhoek de gewenste grootte heeft.

Zo haak je een zeshoek
Dit is de meest gebruikte vorm in amigurumi en de basis voor veel patronen (ook voor het maken van een volledige cirkel).
Gebruik haakkatoen naar keuze en haaknaald 2.5mm.
Ronde 1: Haak 6v in een magische ring [6]
Ronde 2: *2v in volg v* x6 [12]
Ronde 3: *1v, 2v in volg v* x6 [18]
Ronde 4: *2v, 2v in volg v* x6 [24]
Ronde 5: *3v, 2v in volg v* x6 [30]
Ronde 6: *4v, 2v in volg v* x6 [36]
Voor een grotere zeshoek meerder je in hetzelfde ritme door tot je zeshoek de gewenste grootte heeft.
Een 7- en 8-hoek haken
Heb je in de gaten hoe een vierkant, vijfhoek en zeshoek gehaakt in spiraalvorm wordt gehaakt? Dan kun je deze methode ook gebruiken om een 7- of 8-hoek te haken! Bijvoorbeeld om een leuk geometrisch vloerkleed te haken voor je pop of knuffel. Voor een 7-hoek start je met 7 steken in de ring en voor een 8-hoek heb je 8 steken nodig om te starten. Het basisprincipe van deze vormen is verder dus gelijk aan van de andere geometrische vormen.

Haak een mooie, ronde cirkel
Voor het haken van een cirkel, gebruik je de basisprincipes voor het haken van een zeshoek, alleen verdeel je bij deze vorm de meerderingen gelijkmatig over het haakwerk. Hierdoor zul je zien dat je een platte cirkel haakt. De handigste manier om je meerderingen te verdelen is om de plek waarop je twee vasten haakt elke 2 rondes af te wisselen. In ronde 3 meerder je nog aan het eind van de herhaling en in ronde 4 zit de meerdering in het midden van de herhaling. Gebruik een steekmarkeerder om het begin van je ronde te markeren.
Gebruik haakkatoen naar keuze en haaknaald 2.5mm.
Ronde 1: Haak 6v in een magische ring [6]
Ronde 2: *2v in volg v* x6 [12]
Ronde 3: *1v, 2v in volg v* x6 [18]
Ronde 4: *1v, 2v in volg v, 1v* x6 [24]
Ronde 5: *3v, 2v in volg v* x6 [30]
Ronde 6: *2v, 2v in volg v, 2v* x6 [36]
Ronde 7: *5v, 2v in volg v* x6 [42]
Ronde 8: *3v, 2v in volg v, 3v* x6 [48]
Voor een grotere cirkel, meerder je in hetzelfde ritme door tot je cirkel de gewenste grootte heeft. Blijf hierbij ook de meerderingen verdelen in hetzelfde ritme.

Zo haak je een driehoek
Een driehoek haak je het makkelijkst in rijen. Je kunt vanuit de punt beginnen, maar het makkelijkst is om een oneven aantal lossen te haken en dan in elke rij aan weerszijden telkens een steek te minderen tot je in een punt uitkomt.
Gebruik haakkatoen naar keuze en haaknaald 2.5mm.
Rij 1: Haak 7l, 1kl, keer [7]
Rij 2: 7v, 1kl, keer [7]
Je start met minderen vanaf de volgende rij.
Ik kies ervoor om elke 1e van 2 rijen te minderen, maar je kunt ook elke rij of elke 3 rijen minderen om je driehoek meer of minder lang te maken (en daarmee scherper of stomper).
Rij 3: 2v sam, 3v, 2v sam, 1kl, keer [5]
Rij 4: 5v, 1kl, keer [5]
Rij 5: 2v sam, 1v, 2v sam, 1kl, keer [3]
Rij 6: 3v, 1kl, keer [3]
Rij 7: 3v sam [1]
Knip de draad af en werk de draden weg.

Een ovaal haken
Je haakt een ovale vorm door een lossenketting als basis te gebruiken en er rondom te haken. Je kunt je ovaal langer maken (uitrekken) door de lossenketting langer te maken.
Tips voor het haken van platte basisvormen
Wat een informatie hè! En we zijn nog niet klaar! Ik heb namelijk nog een drietal handige tips voor het haken van platte amigurumi basisvormen…
- Wil je de netste randen krijgen? Dan zul je je steken héél goed moeten tellen. Bovendien is het belangrijk om keerlossen te gebruiken als je in rijen haakt. Bij het haken van vasten tellen keerlossen doorgaans niet mee als eerste steek. Je haakt de eerste vaste gewoon in de steek direct naast de keerlosse.
- Zie je dat je vorm begint op te krullen of krom te trekken? Probeer met een grotere haaknaald te haken! Dat is vooral de oplossing voor wanneer je merkt dat je veel te strak haakt. Of maak je project af en gebruik dan een wet blocking techniek om de vorm netjes plat te krijgen.
- De draadjes wegwerken? Bij een platte vorm hecht je de draadjes netjes af aan de achterkant van je werkt. Zo vallen ze het minst op.
Ben jij klaar om amigurumi te haken?
Deze tips helpen jou aardig op weg, dus ik denk dat je eigenlijk wel zelf een vliegende start zult maken. Wil jij helemaal zeker weten dat je alles in huis hebt om zelf amigurumi te haken? Dan kun je het beste een Amilishly haakpakket kopen waar (bijna) alle materialen in zitten die je nodig zult hebben. Hoe handig is dat!? Veel haakplezier!