Haken met Teddy garens… Teddy garens zijn vaak niet de meest favoriete garens om mee te haken, als je het aan een willekeurige haker of haakster vraagt. Best jammer eigenlijk, want je kunt enorm leuke amigurumi poppen haken met Teddy garens en het geeft net iets extra’s aan je haakwerk ten opzichte van een standaard haakkatoen. Daarom deel ik vandaag mijn favoriete tips voor het haken met Teddy garens met je.

6 tips om makkelijker te haken met Teddy garens

Tip 1: Kijk vanuit een andere hoek op je haakwerk met Teddy garens
Bij Teddy garens kun je de steken heel lastig onderscheiden, doordat het garen pluizig is. Normaal gesproken kijk je recht op je haakwerk en kun je precies zien waar je de haaknaald in moet steken. Bij haakwerk met Teddy garens helpt het om schuin van boven op je haakwerk te kijken. Op deze manier kun je de bovenkant van de steken beter onderscheiden.

Tip 2: Haak Teddy garens met goed (dag)licht
Omdat de steken lastig te onderscheiden zijn met wanneer je haakt met Teddy garens, is het belangrijk om te haken met goed daglicht. Dit helpt je om de steken net wat beter te zien.

Tip 3: Voel je steken 
Heb je ondanks de eerste twee tips nog steeds moeite om de steken in je haakwerk te zien? Probeer dan om je steken te voelen in plaats van te zien en je haaknaald zo telkens op gevoel naar de volgende steek te leiden. Tel daarnaast elke ronde of rij je steken na, zodat je weet of het nog goed gaat.

Tip 4: Tel je steken
Tel elke ronde of rij je steken na, zodat je foutjes snel op kunt lossen. Het kan helpen, als je een groot aantal steken moet haken, je telwerk op te delen met steekmarkeerders. Plaats bijvoorbeeld iedere tien steken een markeerder om je te helpen bij het tellen, of markeer het punt dat je halverwege bent. Gebruik eventueel ook steekmarkeerders om het aantal rijen of rondes te markeren.

Tip 5: Smokkel een beetje als het nodig is
Heb je nu toch een steekje of twee te weinig? Of heb je juist een steek te veel? Dit kun je makkelijk oplossen door in de volgende ronde een steek minder of meer te maken. Het nadeel van Teddygaren is ook juist één van de voordelen. Dit garen is heel vergevingsgezind. Dat betekent dat je foutjes in je haakwerk niet goed ziet en een beetje kunt smokkelen als het nodig is.

Tip 6: Trek je Teddy haakwerk voorzichtig uit
Wanneer je één of twee steken te weinig of te veel hebt, kun je een beetje smokkelen zonder dat je dat in je haakwerk terug ziet. Heb je veel te veel steken, dan gaat je Teddy haakwerk bobbelen. Heb je veel te weinig steken, dan gaat je Teddy haakwerk trekken. Trek in deze gevallen die rij of ronde van het haakwerk voorzichtig en steek voor steek uit. Omdat Teddy garens pluizig zijn, kan het garen in elkaar verstrengeld raken. Als je het haakwerk voorzichtig uithaalt, blijft het bruikbaar. Zo voorkom je dat je garen weg moet gooien.

Amilishly haakpatronen met Teddygarens

Wil jij na het lezen van de tips in dit aan de slag met Teddy garens? Er staan vier spiksplinternieuwe Amilishly patronen voor je klaar om mee aan de slag te gaan:

Welk type Teddygarens zijn er?

Hieronder vind je een overzicht van Teddy garens die in Nederland goed verkrijgbaar zijn, gesorteerd van dunnere draad naar een dikkere draad.

Scheepjes Softy

Dit schattige 50 grams bolletje heeft een dunne, superzachte draad met een kleine gloss. Scheepjes Softy is verkrijgbaar in dezelfde 26 kleuren als de Sweetheart Soft.

Samenstelling: 75% Polyester x 25% Nylon
Garendikte: DK
Bal gewicht: 50 gram
Looplengte: 145 meter

Scheepjes Sweetheart Soft (Brush)

Scheepjes Sweetheart Soft heeft een zachte touch en een kleurenpalet bestaande uit 26 mooie, zachte tinten. Scheepjes Sweetheart Soft Brush is een mooie, subtiel gevlekte variant op het populaire garen Sweetheart Soft en is verkrijgbaar in 8 kleuren.

Samenstelling: 100% Polyester
Garendikte: Chunky
Bal gewicht: 100 gram
Looplengte: 153 meter

Durable Teddy

Durable Teddy is een pluizig zacht garen van 100% polyamide. Verkrijgbaar in 28 kleuren.

Samenstelling: 100% Polyamide
Garendikte: Bulky
Bal gewicht: 50 gram
Looplengte: 65 meter

Hobbii Teddy

Hobbii Teddy is een pluizig synthestisch garen in 11 mooie kleuren.

Samenstelling: 100% Polyesther
Garendikte: Bulky
Bal gewicht: 50 gram
Looplengte: 65 meter