Ik heb voor mijn blog al meerdere leuke boeken mogen reviewen en deze keer mag ik een heel bijzonder boek bij jullie onder de aandacht brengen. Het boek ‘De avonturen van Elfie en Karabauter in de levende natuur’. Waarom dit boek zo bijzonder is en wie het geschreven heeft, lees je in dit blog.

Sofie met Elfie, Karabouter en hun vriendjes

Foto © Sofie Beerthuyzen, Elfie & Karabouter

De avonturen van Elfie & Karabauter in de levende natuur

‘De avonturen van Elfie & Karabauter’, is niet zomaar een haakboek. Dit boek, geschreven door Sofie Beerthuyzen (2012, Sofie was 8 jaar oud toen het boek verscheen), is een prachtig hardcover boek met 28 hoofdstukken aan avonturen van Elfie en Karabauter en bevat daarnaast haakpatronen om de karakters uit deze verhalen zelf te haken.

Gelukkig kreeg Sofie bij het maken van dit boek hulp, waardoor er drie generaties aan dit boek hebben gewerkt. Oma Heleen werkte alle haakpatronen uit op basis van de tekeningen en verhalen van Sofie en mama Roos verzorgde de fotografie.

Het boek heeft daarnaast ook de totstandkoming van een heus bos mogelijk gemaakt. Het Elfiebos, waar ik me zo voorstel dat Elfie en Karabauter nog veel meer avonturen beleven, dan alleen de avonturen die in het boek zijn opgenomen. Het Elfiebos is onderdeel van het Beleef & Bewonderbos in het Brabantse Rucphen. Van dit boek zijn namelijk om te beginnen 1000 exemplaren gedrukt en voor ieder exemplaar is een boom geplant, waardoor Nederland 1000 bomen rijker is geworden.

Elfie & Karabouter is dus een heel bijzonder boek om in je boekenkast te hebben.

>> Benieuwd naar de avonturen van Elfie & Karabauter? Je vindt het boek onder andere bij Wolplein.

Ik zou ‘De avonturen van Elfie & Karabauter in de levende natuur’ tekort doen als ik het een haakboek zou noemen. Het is eigenlijk meer een voorleesboek met leuke korte verhaaltjes, begeleid met mooie foto’s en vier patronen om de karakters Elfie, Karabauter, Bebyfie en Besje tot leven te laten komen. Aan het eind van het boek kun je lezen over de totstandkoming en zie je enorm veel foto’s van het proces.

Voor in het boek zie je een vilten landkaart van het land van Elfie. Hierop vind je alle plekken die terugkomen in de verhalen. Als je verder bladert naar de inhoudsopgave zie je dat de verhalen zijn ingedeeld op seizoen, het boek start in de winter en eindigt met de Kerst. Na de verhalen vind je de haakpatronen.

Het boek doet sprookjesachtig aan, door de mooie sierletters die gebruikt zijn in de hoofdstukken en de mooie foto’s waarin soms ook de tekeningen van Sofie verwerkt zijn. Naast de verhalen valt het me op dat er leuke zelfmaak ideeën in het boek zijn verwerkt. Zo staat er een recept in voor zandkoekjes en kun je een portret maken van gekleurde steentjes.

>> Elfie & Karabauter is ook te vinden bij bol.com.

>> Ook bij Bruna kun je het boek met de avonturen van Elfie vinden, klik dan hier.

Over Sofie Beerthuyzen

Sofie weet al jong dat ze een boek wil schrijven. Ze is 8 jaar oud als haar eerste boek uitkomt. Een prachtig hardcover kinderboek met verhalen van eigen hand en eigen karakters. Een meisje met een droom die uitkomt met een beetje hulp van haar moeder en oma.

Ik heb Sofie nog niet zelf mogen ontmoeten, maar heb wel kennis gemaakt met haar moeder en oma. Hun enthousiasme over dit toffe project werkt aanstekelijk. Ze vertellen mij hoe Sofie is bezig geweest met het bedenken van de karakters uit dit boek, het schrijven van de verhalen en natuurlijk het geven van aanwijzingen aan haar oma over de haakpatronen in het boek. De karakters gingen mee op vakantie en de avonturen werden vastgelegd door haar moeder, Roos van der Sanden, die professioneel fotografe is.

>> Benieuwd naar wat Sofie nog meer heeft gemaakt? Je vindt alles op haar Facebook pagina.

Nog wat gegevens

  • Auteur: Sofie Beerthuyzen

  • Uitgever: Uitgeverij Genoeg

  • Aantal pagina’s: 160

  • Aantal patronen: 4: Elfie, Besje, Karabauter en Bebyfie.

  • ISBN: 978-94-90298-14-2

  • Voertaal: Nederlands

  • Prijs: €19,95

Liefs,

Disclaimer: Dit boek heb ik gekregen van Sofie, Roos en Heleen tijdens de KreaDoe. Het is mijn keuze om een review te schrijven over dit boek en alle meningen die ik in dit blog geuit heb zijn die van mijzelf.

Bewaren op Pinterest? Sla dan de afbeelding hieronder op: