Het is zomer! De tijd dat de vakantiekriebels beginnen. Of je het nu dicht bij huis houdt (staycation, de camping of dagjes uit) of de wijde wereld in trekt (met de auto of het vliegtuig), bij velen van ons komt ons haakwerk ook gezellig met ons mee. Niks fijner dan bezig zijn met je favoriete hobby terwijl je op vakantie bent. Ik neem zelf ook al een aantal jaar trouw mijn haak- of breiwerk mee op vakantie en deel in dit blog de dingen die ik heb geleerd met jullie.

Een goede voorbereiding…

‘Een goede voorbereiding is het halve werk’, zeggen ze wel eens. En niets is minder waar. Het is een goed idee om voor je vakantie begint een klein plannetje te maken. Welke projecten neem je mee? Welke spullen heb je nodig per project? Zijn er beperkingen wat mee het vliegtuig in mag (als je met het vliegtuig reist)? Is het handig om vooraf een proeflapje te maken of een extra kopie van een patroon af te drukken? Ben ik in de buurt van water of zand en moet ik daar rekening mee houden?

Welk(e) project(en) neem je mee?
Meestal begin ik een week voor ik vertrek met het verzamelen van de projecten die ik meeneem. Mijn koffer met kleding pak ik trouwens pas een dag van tevoren in, haha. Als ik twee weken weg ga, vind ik het fijn om twee projecten mee te nemen. Een klein project en een groot project. Het kleine project is in mijn geval meestal een amigurumi of een paar sokken om te breien en het grote project is meestal een zomers truitje om te breien of een heerlijke grote sjaal. Ik heb meestal aan deze twee projecten meer dan genoeg, want ik weet dat ik het niet af ga krijgen. En dat hoeft ook niet, want als ik leuke dingen ga doen dan wil ik niet de druk voelen dat er een project op mij ligt te wachten. Meestal zijn de momenten aan het zwembad, of ‘s avonds na het eten voor mij de momenten om even aan een project te werken en ga ik er verder lekker op uit om de omgeving te ontdekken.

Welke spullen heb je nodig per project?
Thuis heb je natuurlijk alles dichtbij en als je iets niet bij de hand hebt, kun je het later er nog bij pakken. Op vakantie of wanneer je een dagje uit bent, is dat toch vervelender. Natuurlijk kun je in geval van nood altijd iets bij kopen, maar het is gewoon fijner als je alle benodigdheden voor je project bij je hebt. Neem daarom tijdens je voorbereidingen de tijd om uit te zoeken wat je nodig hebt voor het project wat je wil starten. Dit staat meestal aan het begin van een patroon aangegeven. Hieronder vind je een lijstje van de dingen die bij mij niet kunnen ontbreken:

 • Het patroon (neem eventueel een extra kopie mee)
 • De benodigde garens
 • De benodigde haak- of breinaalden (eventueel een extra setje)
 • Een fijne projecttas
 • Een klein etuitje voor al je kleine handwerkspulletjes
 • Een Ziplock zakje
 • Schaartje
 • Steekmarkeerders
 • Meetlint
 • Maasnaald
 • Naaldstoppers (bij breien)
 • Potlood om notities te maken
 • Overige benodigdheden die in het patroon staan aangegeven. Denk aan hulpnaalden, kabelnaalden, contrastdraad, markeerstift

Zijn er beperkingen wat mee het vliegtuig in mag (mits je met het vliegtuig reist)?
Als je vanuit Nederland vliegt gelden er beperkingen wat mee mag aan boord. De Schiphol website geeft aan dat voorwerpen met een scherpe punt of rand die ernstig letsel kunnen toebrengen verboden zijn. Maar dat je wel scherpe voorwerpen waarvan het scherpe gedeelte niet langer dan 6 cm is en wegwerpscheermesjes met een vast scheerblad kunt meenemen. Dit zou betekenen dat een klein schaartje korter dan 6 cm of een verwisselbare breinaald met een punt korter dan 6 cm volgens deze regel is toegestaan. Maar het is ook belangrijk om je even in te lezen in de regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Volgens de website van de KLM vallen naalden en ook haaknaalden onder de puntige of scherpe voorwerpen en deze zijn bij KLM dus verboden aan boord. Er wordt hier geen uitzondering gemaakt voor plastic of bamboe versies. Het is daarom het beste om je haak- of breiwerk in de ruimbagage mee te nemen.

Extra voorbereidingen
Dan zijn er nog wat extra voorbereidingen die je kunt treffen om helemaal klaar te zijn om in je project te duiken tijdens je vakantie. Denk aan het maken van een proeflapje voor je vertrekt, zodat je zeker weet dat je de goede naalden meeneemt.

Neem een extra kopie van het patroon mee, voor het geval dat het patroon onleesbaar wordt door zonnebrand of water vlekken, of gebruik een tablet om het patroon op weer te geven. Bescherm daarnaast ook je garens tegen water en zand door het in een ziplock zakje te doen die in je projecttas gaat of een projecttas te kiezen die van een waterdichte stof gemaakt is.

Tips voor tijdens het reizen
Dan heb ik nog een paar extra tips voor tijdens het reizen.

 • Doe een steekmarkeerder in je haakwerk en haal de naald uit het werk. Dan heb je minder kans dat je haaknaald uit het werk valt en per ongeluk een stuk wordt uitgetrokken.
 • Als je met verwisselbare breinaalden werkt, doe dan de koordstoppers aan de kabel en haal de naalden eraf tijdens het reizen. Zeker als je met het vliegtuig reist. Mijn koffer is wel eens doorzocht en het feit dat ik de koordstoppers aan mijn naald had zitten heeft voorkomen dat mijn werk van de naalden gevallen is. Dat was echt zonde geweest van mijn Roxette truitje.
 • Doe je project als eerst in de koffer en pak daarna de rest in, zodat je weet dat je daadwerkelijk ruimte hebt voor je project en niet hoeft te proppen.

En dan is het tijd voor…

‘Vakantieeeee!’, waar je ook heen gaat, geniet van je welverdiende vakantie.

Liefs,

Bewaren op Pinterest? Sla dan de afbeelding hieronder op: