In dit blog ga ik in op één van de meest gestelde vragen over het formaat van de Amilishly poppen. De meeste Amilishly meisjes hebben een formaat van ongeveer 21-23cm en worden gemaakt met een haaknaald 2.0mm. Voor mij een heerlijk formaat, maar smaken verschillen. Misschien wil jij, of diegene waarvoor de pop bedoeld is, juist wat meer om van te houden 😉
Daarom beantwoord ik in dit blog de volgende vraag: ‘
Ik wil graag een grotere variant haken van de poppen die in de Amilishly patronen kunnen worden terug gevonden, kan dat?’

Welke elementen spelen mee?

De grootte van de poppen heeft te maken met drie dingen:

  • de gebruikte haaknaald;
  • het gebruikte garen (en dan vooral de dikte van het garen);
  • en de hand van haken.

Je kunt de poppen maken met een dikker garen en een grotere haaknaald, dan dat ik aangeef in de patronen, om een grotere pop te krijgen. Verder op in dit blog geef ik een voorbeeld van een pop die gemaakt is met een dikker garen en vertel ik je welke ruil ik gemaakt heb, zodat jij ook met een grotere versie aan de slag kunt als je dat zou willen.

Zelfs met hetzelfde garen en dezelfde haaknaald kun je een ander formaat pop krijgen, dit is weer afhankelijk van jouw hand van haken. Haak je losser dan ik, dan zal jouw pop groter worden en als je strakker haakt dan wordt de pop juist kleiner. De verhoudingen van de poppen blijven intact: hoe strak of los je haakt of welk garen je kiest, maakt niet uit.

De tip die ik je wil meegeven in welk formaat je de poppen ook haakt: zorg dat je steken strak genoeg op elkaar zitten zodat de vulling niet doorschijnt. Als dat niet het geval is kun je kiezen om een kleinere haaknaald te gebruiken met hetzelfde garen om dit te bewerkstelligen. Lijken je steken juist op elkaar gedrukt te zitten? Dan is het voor jou misschien fijn om juist een grotere haaknaald te pakken.

Voorbeeld: een grotere versie van Suzume uit Amilishly Dolls

De bovenstaande afbeelding toont Suzume uit het boek Amilishly Dolls. Zoals je kunt zien heb ik een kleine pop en een grote pop gehaakt. De kleine pop is de pop die je haakt als je de beschrijving in het boek Amilishly Dolls volgt.

>> Heb je Amilishly Dolls nog niet en wil je graag met dit boek aan de slag? Klik hier om het boek te bestellen.

De kleine pop (links) is gemaakt met haaknaald 2.0 en 1.5mm in combinatie met Yarn&Colors Must-Have, Charming en Scheepjes Maxi Sweet Treat.
Ze heeft 6mm ogen en is ongeveer 22,5cm.

De grotere pop (rechts) is gemaakt met haaknaald 3.25 en 2.5mm in combinatie met Yarn and Colors Epic, Super Charming en Scheepjes Catona. Ze heeft 9mm ogen en is ongeveer 34cm.

Vervang:

  • Yarn & Colors Must-Have –> Yarn & Colors Epic;
  • Yarn & Colors Charming –> Yarn & Colors Super Charming;
  • Scheepjes Maxi Sweet Treat –> Scheepjes Catona;
  • Haaknaald 2.0mm –> haaknaald 3.0 of 3.25mm (ik koos voor haaknaald 3.25);
  • Haaknaald 1.5mm –> haaknaald 2.5mm;
  • Veiligheidsogen Sparkle 6mm –> Veiligheidsogen Sparkle 9mm.

Door het dikkere garen, pas je ook je haaknaald aan en gebruik je veiligheidsogen die groter zijn. De pop is anderhalf keer zo groot met het dikkere garen dan haar kleine zusje. Natuurlijk kun je met nog dikker garen, een grotere haaknaald en grotere oogjes een nog grotere pop haken dan hier als voorbeeld is gegeven. Ik hoop dat dit je een idee geeft van wat mogelijk is.

>> Op zoek naar die glitterende oogjes? Amilishly heeft ze in zowel 6mm als 9mm.

Ik hoop dat dit blog je inspireert om zelf met grotere versies van de Amilishly meisjes aan de slag te gaan. Ik zou het leuk vinden om jouw popjes te zien en als je me op de sociale media tagt met @amilishly en #amilishly. Ook kun je je popjes laten zien in de speciale Amilishly Facebookgroep

Liefs,

Bewaren op Pinterest? Sla dan de afbeelding hieronder op: