Steekmarkeerders. Je hebt ze in vele soorten en maten. Maar als je net begint met haken en breien kan het verwarrend zijn welke soort steekmarkeerder het best past bij jouw project. In dit blog leg ik uit welke soorten steekmarkeerders er zijn en voor welke toepassingen je ze kunt gebruiken. 

Wat is een steekmarkeerder?

Een steekmarkeerder is een hulpmiddel om het breien en haken makkelijker te maken en je kunt een steekmarkeerder op veel verschillende manieren gebruiken. Om het tellen in je haak- of breiwerk makkelijker te maken, het begin van je ronde aan te geven of om te onthouden op welke plek je iets speciaals moet doen. Een steekmarkeerder kan zo simpel zijn als een draadje in een contrastkleur, een paperclip of een veiligheidspeld. Maar je kunt natuurlijk ook hele leuke steekmarkeerders verzamelen in vrolijke kleuren of met bedeltjes. Het kan dus zo simpel of uitbundig als je zelf wil. Daarnaast heb je nog de keuze uit steekmarkeerders die je kunt openen en steekmarkeerders die altijd gesloten zijn.

Twee typen: Open en gesloten markeerders

Zoals net gezegd kun je kiezen uit steekmarkeerders die je kunt openen en steekmarkeerders die altijd gesloten zijn. Deze keuze hangt af van waarvoor je de steekmarkeerder wil gebruiken. Doorgaans kies je bij het haken eerder voor een steekmarkeerder die je kunt openen en bij het breien is de keuze voor een gesloten steekmarkeerder veel gemaakt.

Dichte steekmarkeerders

De meest bekende dichte steekmarkeerders zijn kleine ringetjes, van plastic of metaal, die je om je breinaald schuift. Op het moment dat je in je breiwerk een steekmarkeerder tegenkomt, schuif je die van je linkernaald naar je rechternaald en vervolg je het breien. Deze steekmarkeerder wordt voornamelijk bij het breien gebruikt, maar kan daarin verschillende functies hebben:

 • Aangeven van herhalingen: Als je een patroon breit waarin je veel telwerk hebt, kun je herhalingen in het telpatroon markeren of afbakenen met behulp van een steekmarkeerder. Bijvoorbeeld bij het breien van kantpatronen zoals de Segelschiff Sjaal, of bij een Fair Isle patroon is dit het geval. Doordat je het in kleine stukken afbakent, raak je minder snel de tel kwijt en spoor je eventuele fouten sneller op;
 • Aangeven van verschillende secties of patroondelen in je breiwerk: Als je een patroon breit waarbij je aan verschillende secties tegelijk werkt, zoals een vest, kun je dit afbakenen met steekmarkeerders. Op die manier kun je het linkervoorpand, het achterpand en het rechter voorpand uit elkaar houden. Ook als je verschillende steekpatronen in 1 rij of ronde moet breien, kan het helpen om dit met steekmarkeerders af te bakenen;
 • Aangeven van een speciale actie: Wanneer je in je breiwerk op een vast punt moet meerderen, kun je dit punt markeren met een steekmarkeerder. Die markeerder zorgt ervoor dat je op dat punt weet dat je iets speciaals moet doen;
 • Aangeven van je begin van de ronde bij rondbreien: In het engels noemen ze dit een BOR-marker. Een markeerder die het begin van een ronde aangeeft wanneer je in het rond breit. Meestal wordt hiervoor een markeerder gebruikt die afwijkt van eventuele andere markeerders die in het breiwerk gebruikt worden.

Naast de metalen ringetjes kun je natuurlijk ook andere markeerders gebruiken en al de bovenstaande toepassingen kunnen ook met open markeerders gedaan worden. Let er tijdens het breien echter wel op dat je niet je markeerder mee breit 😉

Open steekmarkeerders

In de categorie open steekmarkeerders zijn de steekmarkeerders die lijken op een paperclip veel gebruikt, maar deze markeerders zijn er in heel veel soorten en maten. Met of zonder bedels, plastic of metaal, er is enorm veel mogelijk. Deze steekmarkeerder kent toepassingen in zowel het haken als het breien en heeft ook verschillende functies:

 • Aangeven van je begin van de ronde bij het haken: Wanneer je veel bezig bent met amigurumi, ken je deze toepassing waarschijnlijk wel. Met de steekmarkeerder geef je het begin van je ronde aan en maak je het tellen voor jezelf makkelijker. Ook als je kleding haakt uit één stuk heb je waarschijnlijk baat bij deze steekmarkeerder. Door het haakje wat open kan, kun je iedere ronde je markeerder weer opschuiven naar de eerste steek van die ronde;
 • Aangeven tot waar je moet uithalen bij het haken: Wanneer je een fout ontdekt tijdens het haken, wil je niet meer uithalen dan nodig is. In dat geval kan het handig zijn om met een steekmarkeerder aan te geven tot waar je moet uithalen;
 • Het vasthouden van je steek als je je werk weglegt bij het haken: Wanneer je je haakwerk weglegt, zou je haaknaald uit je werk kunnen schuiven. Om te voorkomen dat je per ongeluk een gedeelte van je werk uittrekt, kun je een steekmarkeerder in de laatste lus hangen;
 • Het sluiten van naden om te passen bij het haken en breien: Als je veel kleding maakt, dan ken je dit trucje misschien wel. Je wil graag even passen of je kledingstuk goed zit, voor je de naden sluit. In dit geval kun je steekmarkeerders gebruiken om de naden tijdelijk te sluiten, zodat je je werk kunt passen.
 • Het markeren van een pand, of de goede kant van het werk bij het haken en breien: Als een trui uit een gelijk voor- en achterpand bestaat is het handig om één van de panden te markeren. Ook is het bij een sjaal die met vasten of ribbelssteek gemaakt wordt handig om de goede kant van het werk te markeren op het moment dat het nog niet zo maar duidelijk is welke kant van het werk de goede kant is;
 • Het markeren van minderingen bij het haken en breien: Bijvoorbeeld bij het maken van een mouw voor een trui komt het voor dat je in een bepaalde frequentie moet minderen. Om het tellen van de minderingen en de toeren tussen de minderingen makkelijker te maken, kun je de minderingen markeren;
 • Het markeren van je progressie bij het haken en breien: Als je werkt aan een groot project zoals een trui of deken, kan het fijn zijn om je voortgang te markeren. Op die manier zie je sneller resultaat als je weer een stukje gehaakt of gebreid hebt.

Zoals je kunt lezen, kun je steekmarkeerders op enorm veel manieren gebruiken. Voor amigurumi vind ik het persoonlijk belangrijk dat het haakje van de markeerder niet al te dik is. Een te dik haakje kan namelijk gaatjes in je haakwerk achterlaten en dat is niet fijn. In mijn webshop verkoop ik daarom de steekmarkeerders die ik zelf ook voor mijn haakwerk gebruik en ook graag gebruik als ‘begin van de ronde’ markeerder (BvR of BOR-marker) of Progress Keeper in mijn breiwerk.

>> Benieuwd naar alle steekmarkeerders die Amilishly in het assortiment heeft? Bekijk ze allemaal hier!

Liefs,

Bewaren op Pinterest? Sla dan de afbeelding hieronder op: