Op 1 Januari start de nieuwe Make Along met Siets aan de Maak. We gaan samen de Segelschiff am See Shawl haken of breien, een ontwerp van mij. In dit blog verzamel ik informatie die je gaat helpen om deze sjaal te breien of haken en deel ik filmpjes waarin de technieken worden uitgelegd.

Algemene informatie

Je kunt voor deze Make-along kiezen om mee te doen met het brei- of het haakpatroon van de Segelschiff am See Shawl. Een sjaal waarvoor ik eerst het breipatroon ontworpen heb en die daarna heb omgezet naar een haakpatroon. Voor beide sjaals heb je 2×50 gram garen in sokkendikte nodig voor het strepengedeelte en 1×100 gram garen in sokkendikte voor het kantgedeelte. Je hebt hier genoeg aan als je je houdt aan de steekverhouding, maar kunt ook kiezen om een grotere sjaal te maken met meer garen.

>> Er zijn nog een paar garenpakketten beschikbaar. Klik hier om de opties te bekijken.

Kun je niet tegen wol, dan kun je de sjaal natuurlijk ook maken met katoen.
Ik ga zelf gedurende de KAL ook een katoenen versie van de sjaal breien. Ik denk dat de katoenen versie wel iets zwaarder wordt dan de wollen versie.
Gebruik je een grote garencake? Dan is mijn tip om 1/4 van de cake af te wikkelen voor het maken van de strepen en daar even een apart bolletje van te maken. Dan draaien de draden van de cake tijdens het breien of haken niet om elkaar heen 😉

Voor de steekverhouding van de gebreide versie is het aantal steken in de breedte belangrijker dan de steekverhouding in de lengte. De ribbel strepen kunnen als de sjaal af is namelijk zonder te veel moeite flink oprekken, dus het kan goed zijn dat je meer ribbels kunt passen in je proeflapje 😉

>> Meedoen met de gebreide Segelschiff? Je vindt het patroon hier.

Voor de steekverhouding van de gehaakte versie is wel de volledige steekverhouding belangrijk om aan te houden.

>> Meedoen met de gehaakte Segelschiff? Je vindt het patroon hier.

Beide sjaals kun je naar wens groter maken door meer herhalingen strepen en/of meer herhalingen kantwerk te doen. Zorg ervoor dat je, wanneer je meer herhalingen van de strepen doet, altijd eindigt met een tiental + 1. Dan kom je goed uit voor het kantwerk. Het kantwerk kun je ook gemakkelijk meer herhalingen aan toevoegen door het patroon naar wens te blijven herhalen.

Tijdlijn voor de MAL

  • De eerste week (1-8 januari) starten we met informatie over de technieken en het maken van een proeflapje. Daarna breien we in 6 weken de sjaal;
  • Week 2 tot en met 4 gebruiken we voor de strepen;
  • Week 5 tot en met 7 het kant gedeelte.
  • Vervolgens hebben we nog ruim een week (week 8) om de shawl af te werken, te blocken en te fotograferen. 1 Maart hebben we dan een prachtige sjaal om mee te shinen in, hopelijk, het eerste voorjaarszonnetje!

Filmpjes met uitleg van steken gebreide Segelschiff

Breiend steken opzetten

2 steken recht samen breien

2 steken recht samen breien door achterlus

omslag breien

gedraaide omslag (E loop) breien (let op, filmpje is Engelstalig)

Filmpjes met uitleg van steken gehaakte Segelschiff

Lossen haken

Halve vaste haken

Vaste haken

alleen in voorste lus haken
(let op: Renske gebruikt de yarn under techniek voor haar vaste, wij haken yarn over volgens het filmpje hierboven)

.

Ik hoop dat dit blog je voldoende handvatten geeft om lekker mee te doen met de Make-along. Mocht je nog vragen hebben over de patronen, kun je me altijd een mailtje sturen via info@amilishly.nl of je vraag stellen in de speciale Facebookgroep van Sietske waarin zij leuke Make-alongs organiseert.

>> Meekletsen tijdens de Make-along? Klik hier voor de Facebookgroep!

Liefs,

Bewaren op Pinterest? Sla dan de afbeelding hieronder op: