Cross Stitch Collages is het eerste boek wat borduurtalent Alyssa Westhoek maakte in samenwerking met Livres de Louise, een uitgeverij van eigentijdse handwerkboeken met een uniek tintje. Alyssa kun je kennen van haar merk Stitchonomy. Onder dit merk ontwerpt ze namelijk de tofste borduurpatronen en SALs (Stitch-alongs). Sinds de aankondiging van dit boek kijk ik er al naar uit, want de toffe borduurpatronen uit dit boek, kun je ook verwerken in haak- en breiwerk.

Over Livres de Louise

Livres de Louise is de uitgeverij van Loes van Freubelweb. Deze uitgeverij geeft hele toffe en eigentijdse handwerkboeken uit die allemaal uniek zijn, waaronder ook mijn boeken Amilishly Dolls en Amilishly Chibi Dolls. Cross Stitch Collages is het negende boek wat mag verschijnen van deze uitgeverij en het eerste borduurboek in de reeks.

>> Meer lezen over Livres de Louise? Op deze pagina vind je alle verschenen boeken van deze uitgeverij.

Over Stitchonomy

Stitchonomy is het bedrijf van Alyssa en onder deze naam ontwerpt Alyssa borduurpatronen, blogt ze over borduren én helpt ze je op weg met borduren door het maken van instructiefilmpjes. Ook heeft ze een webshop waarin je allerlei toffe borduurpakketten kunt vinden die zowel leuk zijn voor beginners, als gevorderden. Borduur collages maken is iets waar Alyssa misschien wel het meest bekend van is, dus het is niet gek dat haar eerste boek ook collages bevat.

>> Meer lezen over Sititchonomy? Op deze pagina lees je alles over Alyssa en haar toffe borduurmerk.

Cross Stitch Collages

Zoals ik al zei keek ik al uit naar het verschijnen van dit boek, sinds het werd aangekondigd. Ik heb borduren altijd wel leuk gevonden, maar omdat ik veel met haken en breien bezig ben, durf ik geen grote borduurprojecten op te pakken. De collages in dit boek zijn dus heel toegankelijk voor iemand zoals ik. Je kunt er een klein borduurprojectje uit pakken of de hele collage borduren.

Maar wat ook wel leuk is om te vertellen is dat je deze collages ook kunt gebruiken om:

 • een figuurtje met de tapestry techniek te haken;
 • te mazen op breiwerk;
 • te pixelen of diamond painten;
 • met kralen te weven.

Als ik naar de cover kijk, zie ik dat de voorkant van de cover volledig geborduurd is. Op de achterkant loopt dit door. Daar zijn in de geborduurde kaders mooie foto’s van een aantal van de projecten, die je met behulp van dit boek kunt maken, ingevoegd.

En als ik toch aan de achterkant van het boek kijk, zie ik als ik de achterflap open doe, een sjabloon met gaatjes die je kunt gebruiken om over te zetten op een lap stof. Op die manier kun je heel makkelijk een linnen tasje of een colbertje klaar maken om op te borduren. Alyssa vertelde op Instagram in haar stories dat je dit sjabloon ook makkelijk kleiner kunt maken door in het midden van de gaatjes een extra puntje te tekenen. Dan heb je ineens in plaats van 1 groot vlak, 4 kleine.

Aan het begin van het boek is een uitleg te vinden van alle materialen en instructies die in het boek gebruikt worden. Het boek is tweetalig, dus je vindt de instructies in zowel het Nederlands als Engels. En de uitleg is zodanig beschreven dat iemand, die zoals ik een echte beginnende borduurster is, het makkelijk kan volgen.

Het boek is verder opgebouwd uit tien verschillende thema’s. Elk thema wordt ingeleid door een foto van de geborduurde collage die bij het thema hoort en twee voorbeelden van projecten die je aan de hand van de collage zou kunnen maken. Een greep uit de thema’s: het bos, insecten en junkfood (ja echt!).

Achterin het boek vind je de borduurpatronen en een aantal sjablonen terug om de projecten uit dit boek mee te maken. Een boek waar je alle kanten mee op kunt dus!

Verder valt me de rustige vormgeving in dit boek op, met aandacht voor kleine details. Want het kruissteekje en het borduurstramien komt op een rustige manier in het boek terug. Ook vind ik de paginavullende foto’s in het boek echt prachtig. En de oorbellen op de foto? Die zie ik al als steekmarkeerder aan mijn haakwerk hangen.

Nog wat gegevens:

 • Auteur: Alyssa Westhoek (Stitchonomy)

 • Uitgever: Livres de Louise

 • Aantal pagina’s: 84

 • 250 patronen: 10 collages en 20 project ideeën

 • ISBN: 978-90-830792-0-2

 • Voertaal: Nederlands en Engels

 • Prijs: €16,95

>>Bekijk Cross Stitch Collages in de webwinkel van Stitchonomy

>>Bekijk Cross Stitch Collages in de webwinkel van Freubelweb

Liefs,

Disclaimer: Dit boek heb ik gekregen van de uitgeverij waar ik als auteur aan verbonden ben. Het is mijn keuze om een review te schrijven over dit boek en alle meningen die ik in dit blog geuit heb zijn die van mijzelf.