Deze April belooft er heel anders uit te zien dan elke April die we hiervoor gekend hebben. Veel mensen werken nu van huis, terwijl dat niet gewoon was. Kinderen worden thuis geschoold en de ziekenhuizen en andere vitale beroepen draaien overuren. Sinds ik met Amilishly als bedrijf gestart ben twee jaar geleden is thuis werken voor mij de nieuwe norm geworden, dus voor mij persoonlijk veranderde er niet veel, behalve dan dat ik nu een maatje heb die ook thuis werkt en tegenover mij zit. Van veel vriendinnen hoor ik dat de verveling toch wel toeslaat en via Instagram en Facebook zie ik dat er veel gedaan wordt om dit tegen te gaan. Ik bedacht me dat ik zoveel voorbij heb zien komen dat het misschien leuk is om een aantal initiatieven te bundelen in dit blog en ik hoop dat er misschien iets leuks voor je bij zit!

Foto © Carmen Jorissen, New Leaf Designs, 2020

(Kleine) Grote gebaren

Deze initiatieven zijn ontstaan om een ander te helpen om deze tijd door te komen. Het kan gaan om een klein gebaar, zoals een kaart of gelukspoppetje om een ander een hart onder de riem te steken. Maar het kan ook grootschaliger zoals de actie die Wolplein x Yarn&Colors samen ingezet hebben om geld op te halen voor het Rode Kruis.

 • Haak een Gelukspoppetje (I)
  De nieuwsbrief van Marlaine vond zijn weg naar mijn inbox en zo ook de informatie over dit initiatief van Marlaine. Manon van Marlaine schrijft in de nieuwsbrief dat ze vrienden en familie laat weten dat ze aan hen denkt door een klein gelukspoppetje door de brievenbus te gooien en deelt het [GRATIS PATROON] voor dit leuke popje ook. En het leuke is dat je je restjes katoen prima voor dit projectje kunt gebruiken.

 • Haak een gelukspoppetje (II) 
  Voor dit initiatief bundelen Annemarie van HaakIdee en Marieke van MadebyMriek hun krachten om geld in te zamelen voor het goede doel. Tot 5 april kun je via de [webshop van HaakIdee] dit patroon bestellen voor €1,50 waarin je dus een patroon voor een gelukspoppetjes zuster en een pixeltekening vindt. Die pixeltekening kun je gebruiken om met strijkkralen te maken, of haken met de Corner to Corner techniek. De volledige opbrengst hiervan gaat naar het Rode Kruis.

 • Stuur een kaartje!
  Carmen van New Leaf Designs houdt ervan om kaarten te sturen en roept ons met haar [gratis haakpatroon] op om hetzelfde te doen. Ze deelt dit patroon voor een kleurrijke bloem via haar Instagram account. Maak de bloem vast op een kaart en het is klaar om iemands dag op te vrolijken.

In contact komen

Deze initiatieven zijn ontstaan om toch, al is het online, in contact met elkaar te komen. Gezellig chatten met elkaar in de Online Handwerkclub die Charlie van Charlingual organiseert of samen haken in een CAL.

 • Haak aan bij de Online Handwerkclub
  Mis je contact met gelijkgestemden en andere handwerkers? Dan is misschien de [Online Handwerkclub] van Charlie van Charlingual iets voor jou! Via Google Hangouts vindt een aantal keer per week een live chat plaats waarin je gezellig mee kunt kletsen, maar je kunt ook meekijken via [de stream op YouTube] als je liever luistert.
  Op dit moment zijn de tijden op maandag en vrijdag van 14.00-16.00 en op woensdag avond van 19.00-21.00 uur voor de live chat.

 • Haak mee met de mysterie CAL van Christel Krukkert 
  Via haar facebookpagina organiseerde Christel Krukkert, die al verscheidene amigurumi boeken op haar naam heeft staan, [een mysterie CAL]. Elke dag kwam een deel van het patroon vrij, maar het was nog niet bekend wat het werd. Inmiddels zijn alle delen van het patroon verschenen, maar het is nog steeds leuk om in te stappen.

Afbeelding © Charlie Dingelstad, Charlingual, 2020

Foto © Alexa Boonstra, Amilishly, 2020

Gulle gevers van patronen

Ook zijn verschillende ontwerpers druk bezig om ons te voorzien met mooie patronen. Patronen die normaliter tegen betaling aangeboden worden omdat de ontwerper daar zijn of haar kost mee verdient, worden nu belangeloos zonder betaling aangeboden, zodat niemand zich hoeft te vervelen.

 • Lief regenboogbeertje
  Essiebirdies staat bekend om haar vrolijke kleurrijke patronen. Geïnspireerd op de beertjesactie, waarbij je een beertje voor het raam kunt zetten zodat kinderen die met hun ouders door de wijk wandelen deze kunnen spotten, maakte zij een heel lief en kleurrijk beertje. Esther biedt het [patroon voor dit beertje] kostenloos aan. Ze heeft het patroon in het Engels geschreven, zodat het voor iedereen op de wereld toegankelijk is.

 • Haak een treasurebag 
  Amanda van Tinysheeeep bedacht een treasurebag, waarmee kinderen die met hun ouders op pad gaan (wel met gepaste afstand) onderweg schatten kunnen verzamelen. Ze deelt [dit patroon] kostenloos op haar blog in zowel Nederlands als Engels.

 • Een lief konijnenmeisje!
  Ikzelf deelde eerder in een blog al dat ik een lief klein konijnenmeisje bedacht om te maken. Usagi is een Japanse naam en staat – heel  toepasselijk – voor konijn. Het patroon is kostenloos [via Ravelry te downloaden] en ik hoop dat ze wat ontspanning mag bieden tijdens het maken. Zelf ben ik bezig met een tweede die naar mijn oma gaat.

Dit waren de initiatieven die ik ben tegen gekomen. Ik hoop dat er iets leuks voor je bij zit!

Liefs,