Amigurumi. Dit Japanse woord veroverde de Nederlandse haak (en ook breiwereld) de afgelopen jaren. De gehaakte en gebreide knuffeltjes zijn voor veel mensen niet meer weg te denken, maar leg het maar eens uit aan iemand die er nog nooit van gehoord heeft. Wat vertel je dan?

Amigurumi is de Japanse kunstvorm waarbij kleine creaties worden gebreid OF gehaakt. Hier in Nederland kennen vooral de gehaakte knuffeltjes bekendheid, maar een amigurumi kan dus ook gewoon worden gebreid. Leuk om te weten toch? Het woord Amigurumi kent zijn herkomst dus uit Japan.

Amigurumi: あみぐるみ, letterlijk: gehaakt of gebreid speelgoed.

Amigurumi. This Japanese word conquered the Dutch crochet (and knitting) world the last years. For many people the crocheted and knitted dolls are like they have always been there. But how would you explain it to someone that never heard of it before? What do you tell them?

Amigurumi is the Japanese art form in which small creations are being knitted OR crocheted. Here in the Netherlands we mostly know the crocheted stuffed dolls, but an amigurumi can also be knitted. Nice to know right? The word Amigurumi comes from Japan.

Amigurumi: あみぐるみ, litterally: crocheted or knitted toys.

Amigurumi is een samentrekking van twee woorden: Ami en Nuigurumi. Ami staat voor gebreid. In Japan hebben ze maar één woord voor zowel breien als haken: haken wordt in Japan gezien als breien met een haaknaald. Nuigurumi betekent letterlijk ingepakt, maar tegenwoordig gaat de betekenis meer richting knuffel (of met watten gevulde pop).

Het maakt niet uit welk formaat je je amigurumi maakt, ondanks dat het in de Japanse kunstvorm om kleine creaties gaat. Welke naalden je gebruikt ligt vooral aan de persoonlijke voorkeur en ook hoe je knuffel eruit ziet is volledig aan je eigen fantasie.

Amigurumi is a contraction of two words: Ami and Nuigurumi. Ami stands for knitted. In Japan they only have one word for knitting and crocheting together: crocheting is seen as knitting with a crochet hook in Japan. Nuigurumi means literally packed, but recently the meaning is more towards stuffed toy (or with wadding filled doll).

It doesn’t matter in which size you crochet your amigurumi, despite that in the Japanese art form it is about small creations. Which needles you are using is mostly dependent on the personal preference and what your doll looks like is up to your fantasy.

Liefs,

Love,