Amigurumi Blog Crochet DIY

Amigurumi – Wat zijn Kokeshi?

on
March 6, 2018

Een aantal jaar geleden bedacht ik een gehaakt Kokeshi popje ter gelegenheid van het Japanse feest Hina Matsuri, oftewel meisjesdag. Hina Matsuri wordt gevierd op drie maart – oops een paar dagen te laat voor deze blog – en het leek mij leuk om hier even bij stil te staan. Wat is Hina Matsuri en wat zijn Kokeshi poppen?

Hina Matsuri is een festival wat bekend staat onder meerdere namen: Meisjesdag, het Poppenfeest of het Perzikbloesemfestival. Deze feestdag valt jaarlijks op 3 maart en wordt voornamelijk gevierd door Japanse gezinnen met meisjes.

Vaak kun je op deze dag op vele plekken en in de huizen van Japanse gezinnen een etalage van meerdere lagen met (Kokeshi) poppen vinden. Deze geven het belang weer van de hiërarchische volgorde in de Japanse samenleving en daarnaast belichamen de poppen de complimenten voor het meisje in de familie met betrekking tot het gezond en sterk opgroeien van het meisje en haar toekomstige huwelijk. Daarnaast heerste het bijgeloof dat de poppen van een familie voor het aanbreken van 4 maart weer opgeruimd moesten worden, anders zou het meisje uit die familie in het komende jaar niet trouwen.

Hinamatsuri: 雛祭り, letterlijk: Poppen Festival.

Kokeshi zijn poppen die hun herkomst kennen uit de 19e eeuw in het Tohoku gebied. De poppen werden uit hout gesneden en deze techniek verspreide zich over het hele land, elke pop beïnvloed door lokale technieken en karakteristieken. De methode om deze Dento Kokeshi poppen te maken werd en wordt van meester tot leerling doorgegeven. De Dento Kokeshi worden ook gebruikt tijdens Hina Matsuri.

Tegenwoordig kun je een modernere versie van de Kokeshi, de Shinagata vinden in veel souvenier winkels door het land. Bij het maken van een Shinagata – of creatieve – Kokeshi wordt de maker compleet vrij gelaten in vorm, ontwerp en kleurgebruik. Op de laatste heb ik een aantal jaar geleden mijn gehaakte Kokeshi popje geïnspireerd.

Kokeshi: こけし こけし, letterlijk: Houten Pop.

Ik hoop dat je deze blog over Kokeshi en Hina Matsuri leerzaam vond. In een volgende blog zal ik het patroontje van de gehaakte Kokeshi wat ik een aantal jaar geleden bedacht heb met jullie delen.

Liefs,

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Alexa (Amilishly)
Bleiswijk

Hoi! Leuk dat je op mijn blog terecht bent gekomen! Op deze blog hoop ik jou te inspireren met mijn haak- en breiprojecten en natuurlijk alles wat ik hierbij meemaak :) Ik ben Alexa en ik ontwerp onder de naam Amilishly voornamelijk Amigurumi.

Kerst & Winterhaaksels
De Segelschiff am See Shawl
MILLIE Amigurumi Patroon
Zoeken
Follow me on Bloglovin’
Follow
Like Amilishly On Facebook
Facebook Pagelike Widget
Amilishly Nieuwsbrief

Kalender
March 2018
M T W T F S S
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031